Uhićen je prije deset dana u Istanbulu zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića

PišeHelena Kolar


                Hrvatski narkobos deportiran iz Turske. Nenad Petrak u noćnim satima doveden u splitski zatvor

FOTO: Screenshot / X PišeHelena Kolar prije 3 minute

Šef međunarodnog narko kartela, koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Europu, Nenad Petrak stigao je u danas oko 3 sata ujutro u zatvor na splitskim Bilicama, piše Dalmatinski portal. Petrak je uhićen prije deset dana u Istanbulu zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva 36-godišnjeg Josipa Čubelića “Čube” koji se dogodio u travnju ove godine na Skalicama u Splitu.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya na platformi X napisao da je hrvatsko pravosuđe tražilo Petraka te da je za njim raspisana Interpolova crvena tjeralica. “Utvrđeno je da se Nenad Petrak, kojeg je pratio naš Odjel za borbu protiv narkotika u Istanbulu, Ured za obavještajne poslove i Granični ured pod koordinacijom Generalnog direktorata za sigurnost, nalazi u Uskudaru”, objavio je ministar.

Skrivao se od hrvatskih vlasti

Petrak se u hotelu skrivao od hrvatskih vlasti. DORH će ga ispitati o njegovoj upletenosti u pokušaj ubojstva, a ispitat će ga i USKOK zbog sumnji da je ustrojio zločinačku organizaciju koja se bavila krijumčarenjem kokaina i marihuane. USKOK je ranije objavio da je Petrakova organizacija okupila najmanje 19 članova za koje se sumnja kako su dio zločinačke organizacije koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, a marihuanu i hašiš dovozili iz Španjolske.

Istražitelji sumnjaju da je krijumčarenje trajalo od prosinca 2019. sve do veljače ove godine, te da je Petrak na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, u zločinačko udruženje povezao “više desetaka osoba s jasno podijeljenim ulogama i ciljem kontinuirane nabavke, krijumčarenja i preprodaje većih količina kokaina, marihuane i hašiša”.

Ukupno je nabavljeno 964,58 kilograma marihuane te 100,17 kilograma hašiša. Od toga je 587 kilograma marihuane i 24 kilograma hašiša zaplijenjeno u ukupno osam policijskih akcija u Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj, dok je dio kokaina zaplijenjen u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge cijeni se na 4.000.000 eura, izvijestio je MUP.

Pokušaj ubojstva Josipa Čubelića

Podsjećamo, Čubelić je upucan u potkoljenicu iz pištolja kalibra 9 mm u utorak 11. travnja u 15.50 sati, a istu večer je policija objavila fotografije četiri osobe koje se dovode u vezu s događajem: Jerko Radić, sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa, njegov nećak Alen Radić, bivši kickboksač Ante Varnica i Nenad Petrak, suvlasnik boksačkog kluba “Salona” iz Solina i građevinske tvrtke iz Zagreba.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U lipnju su se predali Radić (44) i Varnica (42), a Petrak se nakon pokušaja ubojstva dao u bijeg od hrvatske policije. Čubelić je operiran i pušten na kućnu njegu. Na saslušanju nije htio reći tko ga je upucao. U trenutku ranjavanja Čubelić je na sebi imao pancirku i pištolj kalibra 7,65 mm.

Source link: www.telegram.hr