DORH sumnjiči ravnateljicu Vujnović da je, osim škole, pokrala i sportski klub u kojem je bila ovlaštena blagajnica

Uhićena ravnateljica škole kod Petrinje, sumnjaju da je maznula stotine tisuća kuna. Donosimo detalje

FOTO: Radio Banovina

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku tijekom vikenda je izvijestilo o ispitivanju ravnateljice jedne osnovne škole koju se sumnjiči da je s računa škole ukrala više od pola milijun kuna. Dio od 540.000 pokradenih kuna, navodi DORH, ravnateljica je vratila na račun škole pa istražitelji sumnjaju da se u konačnici okoristila s više od 300.000 kuna i time oštetila svoju školu. Osim toga, istražitelji sumnjaju i kako je gospođa s računa jednog sportskog kluba, u kojem je bila blagajnica, sebi neovlašteno prebacila 240.000 kuna.

Riječ je Valentini Vujnović, ravnateljici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić – Gora, škole smještene u mjestu između Petrinje i Gline. O njoj su mediji već izvještavali početkom lipnja ove godine, nakon sjednice Školskog odbora na kojoj je otvoreno izneseno kako je ravnateljica uzimala novac sa školskog računa i računa otvorenog za donacije nakon potresa. Na toj je sjednici računovotkinja škole Štefica Ćorić pojasnila kako je ravnateljica sve to u financijskim izvještajima prikazivala kao “pomoć kućanstvima u novcu”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novac od donacija za obnovu

Na sjednici Školskog odbora – koji upravlja školom – članovi su 20. svibnja ove godine detaljno su upoznati s nedostajućim novcem sa školskih računa. Tihomir Pucović, predsjednik Školskog odbora, izvijestio je kako ravnateljica Valentina Vujnović “neko vrijeme, točnije nekoliko godina unazad netransparentno koristi financijska sredstva s redovnog računa Škole i od 2021. godine sa računa otvorenog za uplate pomoći i donacija za obnovu školskih zgrada stradalih u potresu”.

Obje školske zgrade, naime, uništene su u potresu 2020. pa škola radi na privremenoj lokaciji. S računa za pomoći i donacije, “ravnateljica je u nekoliko navrata podigla, bez priloženih opravdanja, 70.150 kuna” i to tako što ih je prebacila na svoj račun, opisano je na sjednici Školskog odbora čiji je zapisnik javno dostupan. Ovaj iznos ravnateljica u cijelosti vraća 12. svibnja 2022., samo nekoliko dana prije no što je cijela priča prijavljena DORH-u.

‘Naknade građanima i kućanstvima’

Opisano je i kako se ravnateljica poslužila novcem za redovno poslovanje škole s čijeg je računa “u više navrata podigla oko 200.000 kuna”. Na dan kada je sve ovo prijavljeno DORH-u – 16. svibnja 2022. – ravnateljica na račun škole vraća 68.000 kuna. DORH-u je, pak, sve prijavila računovotkinja škole Ćorić; prijavila je samu sebe, odnosno da je znala da se novac trošio netransparentno te da je to saznanje držala za sebe. Članove odbora na sastanku je zanimalo kako se takav način trošenja novca prikrivao i prikazivao u financijskim izvješćima.

“Računovotkinja Štefica Ćorić je na navedena pitanja odgovorila da se u financijskim izvješćima prikazivalo kao pomoć kućanstvima u novcu”, stoji u zapisniku. Na tom smo tragu zavirili u financijska izvješća OŠ Ivan Goran Kovačić – Gora. Kratkim pregledom, u izvješću za 2017. godinu uočili smo iznos od 30.360 kuna isplaćen kao “naknada građanima i kućanstvima iz proračuna”, 2019. taj se iznos povećava na 48.754 kune, godinu kasnije isplaćeno je 37.337 kuna, a 2021. još 94.466 kuna.

Ravnateljica na čelu škole

Osim što ju sumnjiče da je od 2014. do 2022. s bankovnih računa škole neosnovano uzela 540.000 kuna (dio je vratila, a nepripadno iskoristila 300.000 kuna), DORH sumnjiči Valentinu Vujnović i da je od 2014. do 2020., kao ovlaštena blagajnica jednog sportskog kluba, s njihovog računa sebi prisvojila 260.000 kuna. Dio novca i ovdje je u međuvremenu vratila pa ju se sumnjiči da se okoristila s više od 240.000 kuna iz sportskoga kluba. DORH sada provodi istragu protiv ravnateljice zbog sumnje da je počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Ravnateljica je u petak ispitana, nakon čega je DORH sucu istrage Županijskog suda u Sisku predložio da joj se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage to je odbio i ravnateljici Vujnović odredio mjere opreza zabranom približavanja i zabranom uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima. DORH će se na takvo rješenje suca istrage žaliti. U međuvremenu, osumnjičena ravnateljica i dalje je na čelu OŠ Ivan Goran Kovačić – Gora.

Source link: www.telegram.hr