„Divlja okupacija Miloševićevskog aparthejda kulminirala genocidom nad našim narodom“: Kurti i Osmani ponovili optužbe na račun Srbije

Foto; Facebook/Vjosa Osmani

Kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani, tokom obeležavanja „Dana mira“, odnosno ulaska međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna ’99-te, nakon 78-dnevnog bombardovanja SR Jugoslavije, poručili su da je pred Kosovom sigurna i bolja budućnost, ali da prošlost ne zaboravljaju, te ponovili optužbe za genocid usmerene protiv Srbije.

Tom prilikom Osmani i Kurti odali su počast Ibrahimu Rugovi i aktivisti Ademu Demaćiju, a potom posetili i komples posvećen osnivaču OVK-a Ademu Jašariju u Prekazu, a položili su vence na Spomen ploču palim NATO vojnicima tokom služenja u operaciji KFOR-a na Kosovu.

Osmani je bivšeg predsednika Kosova Rugovu okarakterisala kao „arhitektu nezavisnosti“ koji je „izgradio mostove prijateljstva koji i danas služe Kosova“, prenosi Koha. Ona je i izrazila zahvalnost i poklonila se doprinosu svih onih koji su utrli put slobodi i nezavisnosti Kosova, prenosi Koha.

– Na ovaj dan, koji simbolizuje mnogo toga za sve naše građane, sav narod Kosova koji je decenijama bio ugnjetavan od strane genocidnog režima Miloševića, sve srpske snage napustile su Kosovo nakon stravičnih zločina koje su počinili nad NATO snagama, OVK i civilima koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog masovnih deportacija i etničkog čišćenja naroda Kosova vratili su se u svoje domove. Stoga, na današnji dan pre svega izražavamo zahvalnost i klanjamo se doprinosu svih građana Kosova kako bismo mogli da uživamo u slobodi i iznad svega izražavamo svoju zahvalnost i posvećenost da idemo napred na putu onih koji su utrli put našim napredovanje za slobodu i nezavisnost, navela je Osmani.

RSE: Kosovo ćuti na navode Vučića o sporazumu o energetici za Sever

Reči pohvale za Rugovu zbog internacionalizacije kosovskog i albanskog pitanje imao je i Kurti. Kosovski predsednik u svom govoru je i naglasio da će insitucije Kosova insistirati na pravdi za sve žrtve, svu štetu i patnje nanetu od strane režima Slobodana Miloševića. On je naveo da je Rugova dao doprinos u tom pogledu za vreme „divlje okupaciju Miloševićevskog aparthejda koji je kulminirao genocidom nad našim narodom“, a NATO alijansi se zahvalio na zaustavljanju srpskog genocida i spasavanju albanskog naroda.

– 19 demokratskih država Severnoatlantske alijanse okupilo se i vojno intervenisalo protiv Miloševićeve Jugoslavije i Srbije kako bi zaustavili genocid nad srpskim snagama na Kosovu. Sa Kosova je proterano 860.000 Albanaca, 80 odsto stanovništva je proterano iz svojih domova, 20.000 žena i devojaka, ali i muškaraca su silovani od strane srpskih snaga, 13.000 je ubijeno, a 120.000 kuća je uništeno, dodao je Kurti.

Kurti: Spremamo se da tužimo Srbiju za genocid

Održan će biti i nastup duvačkog orkestra i Svečanog odreda KBS od Trga Skenderbeg do Trga Zahir Pajaziti u Prištini dok će centralna manifestacija biti održana u Muzejskom vozu na prelazu Đeneral Janković.

Ovo nije prvi put da se iz Prištine čuju optužbe i navodi o genocidu SR Jugoslavije, odnosno Srbije, na Kosovu. U martu ove godine Kurti je najavio i tužbu protiv Srbije za genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs