Belingkat: Orban i Vučić ojačali vlast desnim savezima koje su sami stvorili

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na izborima u Mađarskoj i Srbiji, ocenjuje međunarodni istraživački novinarski projekat Belingkat, nacionalističke, desničarske stranke naklonjene Vladimiru Putinu predvođene Viktorom Orbanom (Fides) i Aleksandrom Vučićem (SNS) “ojačali” su vlast sa nekim novim krajnje desnim saveznicima delimično zahvaljujući neliberalnim sistemima koji su samo sebi izgradili.

U Mađarskoj, izborni sistem teško da je fer, jer se naziva “izborna autokratija“: preterani sistemi plus institucionalna/medijska dominacija vladajućeg Fidesa nakon više od decenije na vlasti, a sve koristeći sredstava EU fondova.

Fides je, podsećaju, odneo “ubedljivu pobedu“ – opet 2/3 supervećine uprkos 53 odsto osvojenih glasova – pri čemu je Orban izlistao sve u svojoj glavi koji su se protivili njemu i njegovoj stranci: „levici“ u zemlji i inostranstvu, Džordža Soroša, briselske birokrate pa čak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

“Fidesov pomak dalje udesno je dobro dokumentovan i spominjali smo ga rajnije u našim istraživanjima – intenzivna antimigrantska, antimuslimanska, anti-LGBT+ retorika i politika koja odjekuje, samo u ljubaznijoj formi, ono što dolazi sa krajnje desnice”.

Ali Fides, navode, neće biti sam u parlamentu. Krajnje desni pokret Mi Hazank (Naša domovina) dobio je 6,2 odsto i sedam mesta od ukupno 199 mesta u mađarskom parlamentu. Formiran iz ruba nekada krajnje desničarskog Jobika, Mi Hazank izgleda da čini da Orban izgleda umereno desno u poređenju sa njima.

U međuvremenu, preko granice u Srbiji, izborni rezultati još nisu ni objavljeni (što izaziva sumnju) iako je jasno ko će biti pobednik i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima – aktuelni predsednik Aleksandar Vučić i njegova SNS.

Brojanje CeSIDBeograd procenjuje da je Vučić odneo pobedu u prvom krugu glasanja za predsednika, dok su SNS i saveznici dobili većinu u parlamentu. Ali Srbija je i izborna autokratija, gde je SNS “nagrizao politička prava i građanske slobode“.

SNS i Vučiću, koji i sam vuče korene iz krajnje desnice, pridružiće se nekoliko saveznika krajnje desnice u Skupštini Srbije. Zavetnici, NADA i Dveri, prema procenama, preći će cenzus i imaće 35 od 250 skupštinskih mandata.

Belingkat podseća i na aktivne i nasilne vanparlamentarne stranke krajnje desnice, na primer, antimigrantske ‘Narodne patrole’, kao i Levijatana, čiji je lider pokušao ali nije uspeo da uđe u parlament kao deo liste ruske manjine iako nije Rus.

Mađarska i Srbija su videle da su nacionalistički desničarski, pro-ruski lideri i stranke ostvarile ubedljive pobede delimično zahvaljujući sistemima koje su sami stvorili nakon godina na vlasti, a takođe je na dobitku i krajnja desnica.

 

Marin le Pen, koju finansira ruska banka, druga po anketama

Belingkat napominje da su izbori naredne sedmice u Francuskoj. Ruska banka finansira predsedničku kampanju stranke Marin le Pen (ekstremno desno krilo). Ona je sada druga u anketama u Francuskoj, ali niko nije šokiran situacijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs