Pratimo 39. dan ruske invazije na Ukrajine, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Putin uveo mjere za 'neprijateljske zemlje', Zelenski stigao u Buču i najavio nastavak pregovora

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ukrajinci ušli u Buču, pronađena masovna grobnica
  • Zelenski se obratio ruskim snagama
  • Rusi mobiliziraju nove snage
  • Ukrajinci javljaju o povlačenju ruskih snaga kod Sumija
  • Dvadesetak mrtvih na istoku i jugu zemlje
  • Ubijena gradonačelnica Motižina i njena obitelj
  • U raketiranju Mikolajiva pogođena bolnica
  • EU priprema nove sankcije za Rusiju
  • Putin uveo vizna ograničenja za ‘neprijateljske zemlje’

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu

Ukrajinski zarobljenici tvrde da su Rusi kršili Ženevsku konvenciju

14:55 Ukrajinski ratni zarobljenici koji su oslobođeni vjeruju da su Rusi postupajući prema njima dok su bili u zatočeništvu kršili Ženevsku konvenciju, izjavila je ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova.

Rekla je da su neki bivši zatvorenici prijavili da su ih držali u podrumima, uskraćivali im hranu i tjerali ih da skidaju uniforme. Ženevske konvencije uspostavljaju međunarodne pravne standarde za humanitarni tretman u ratu.

Rusija će ukinuti zabranu putovanja u ‘prijateljske’ zemlje

14:42 Rusija je rekla da će ublažiti svoju zabranu putovanja zbog COVID-19 za 52 zemlje koje se nisu pridružile posljednjem valu zapadnih sankcija Moskvi, navodi TASS, ruska novinska agencija. Letovi će se nastaviti za i iz Argentine, Južne Afrike i drugih “prijateljskih zemalja”, rekao je premijer Mihail Mišustin.

Zaplijenjena još jedna jahta ruskog oligarha

14:25 Policija je u Španjolskoj zaplijenila megajahtu koja je navodno u vlasništvu oligarha Viktora Vekselberga, bliskog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Američki savezni agenti i španjolska civilna garda pretražili su brod koji je bio usidren u marini Real u luci Palma de Mallorca, glavnom gradu Balearskih otoka u Sredozemnom moru, javlja Sky News. Jahta Tango dug aje 78 metara i procjenjuje se na 120 milijuna dolara, prema Superyachtfan.com.

Viktor Vekselberg je milijarder na čelu Renova grupe sa sjedištem u Moskvi, konglomerata koji obuhvaća metale, rudarstvo, tehnološku i drugu imovinu, prema američkom ministarstvu financija.

EU oslobodio dodatna sredstva za pomoć izbjeglicama

14:03 Vijeće Europske unije usvojilo u ponedjeljak zakonske dopune koje omogućavaju državama članicama da sredstva iz fondova kohezijske politike i iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) preusmjere za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Vijeće je usvojilo uredbu Djelovanju kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE), kojom se dopunjava pravni okvir kojim je regulirano upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima i Fondom europske pomoći za najpotrebitije za programsko razdoblje od 2014. do 2020.

CARE omogućuje potrebnu fleksibilnost u provođenju pravila kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. radi brze preraspodjele dostupnih sredstava za hitnu potporu. Osim toga, 10 milijardi eura iz omotnice inicijative Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja (“REACT-EU”) za 2022. također se mogu koristiti za te nove potrebe u okviru općeg cilja oporavka nakon pandemije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putin je potpisao dekret o viznim ograničenja za ‘neprijateljske zemalje’

12:57 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim viznim mjerama u vezi s neprijateljskim djelovanjem stranih država, javljaju Ria Novosti.

U dekretu je riječ o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine. Od danas je tako obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU, kao i Norvešku, Švicarsku, Dansku i Island.

Crveni križ nije uspio doći do Mariupolja

13:52 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je kako danas nisu uspjeli doći do opkoljenog grada Mariupolja kako bi evakuirali civile, navodeći kao razlog sigurnosne uvjete.

Glasnogovornik ICRC-a Jason Straziuso rekao je Reutersu: “Zbog sigurnosnih uvjeta naša ekipa danas nije uspjela doći do Mariupolja”.

‘Sva tijela u Buči treba ekshumirati radi istrage’

13:37 Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, objavila je priopćenje u kojem kaže da se sva tijela moraju ekshumirati i identificirati u Buči kako bi se osigurala istraga mogućih ratnih zločina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Izvješća iz ovog i drugih područja otvaraju ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i teškim kršenjima međunarodnog prava ljudskih prava. Neophodno je da se sva tijela ekshumiraju i identificiraju kako bi se obitelji žrtava mogle informirati, te utvrditi točni uzroci smrti. Treba poduzeti sve mjere kako bi se očuvali dokazi.

“Od vitalnog je značaja da se ulože svi napori kako bi se osigurala neovisna i učinkovita istraga o tome što se dogodilo u Buči kako bi se osigurala istina, pravda i odgovornost, kao i reparacije i pravni lijek za žrtve i njihove obitelji.”

SAD traži suspendiranje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

13:33 Sjedinjene Države će zatražiti od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

Govoreći u ponedjeljak u Bukureštu, Thomas-Greenfield je rekla: “Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je farsa. I to je pogrešno, zbog čega vjerujemo da je vrijeme da Generalna skupština UN-a glasa za njihovo uklanjanje. Moja poruka za onih 140 zemalja koje su hrabro stajale zajedno je: slike iz Buche i razaranja diljem Ukrajine zahtijevaju od nas da sada uskladimo svoje riječi s djelima.”

Zelenski iz Buče: ‘Nastavit ćemo s pregovorima’

13:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču i razgovarao s tamošnjim stanovnicima. Ponovio je da je Rusija izvršila ratne zločine i genocid u Ukrajini.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje BBC-a je li još moguće razgovarati o miru s Rusijom, rekao je: “Da, jer Ukrajina mora imati mir. U Europi smo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo s naporima diplomatski i vojno.”

Kličko: ‘U Irpinu i Buči vidimo horor scene’

13:21 Vitali Kličko, gradonačelnik Kijeva, usporedio je prizore iz Irpina i Buče s horor scenama iz filmova. “Stvari koje sada gledamo u Irpinu i Buči – to su horor scene. Nažalost, ne dolaze iz filmova”, rekao je on, prenosi EVN. “Ovo je stvarnost. Ovo je užasna stvarnost”, rekao je.

“Ne razumijem nijednu osobu koja bi to mogla učiniti. Ali uvjeren sam da su iste scene brojne u mnogim drugim ukrajinskim gradovima.
Agresor to mora platiti – platiti visoku cijenu za život tisuća Ukrajinaca.Nećemo oprostiti ono što je učinjeno našim gradovima i našim stanovnicima.”

Kremlj osudio poljsku otvorenost za nuklearno oružje

13:13 Kremlj je u ponedjeljak osudio izjave čelnika vladajuće poljske stranke, koji je rekao da je Varšava otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja na svome tlu i da bi pozdravila 50-postotno povećanje američkih vojnika u Europi. Obraćajući se novinarima tijekom konferencijskog poziva, glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da bi takav potez samo vodio do rasta napetosti.

Jaroslaw Kaczynski, koji je na čelu stranke Pravo i Pravda (PiS), rekao je tijekom vikenda da će Poljska biti otvorena za postavljanje nuklearnog oružja na svom teritoriju, ali da se to trenutno ne razmatra.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruske trupe napustile Sumi

13:05 Ruske trupe više ne zauzimaju nijedan dio sjeverne regije Sumi, rekao je guverner tog područja za Reuters.

Ruske snage u potpunosti su se povukle iz Kijeva, a ukrajinski dužnosnici rekli su da premještaju osoblje na istok i jug.

U Mikolajivu pogođena i bolnica

12:49 Gradonačelnik Mikolajiva Aleksandr Sjenkevič objavio je snimku koja prikazuje posljedice zračnog napada na ginekološki odjel jedne od gradskih bolnica. Srećom, kazao je, nitko nije ozlijeđen. U Mikolajivu je navodno pogođeno više zdravstvenih ustanova, ali i drugih civilnih objekata u posljednjem napadu. Kako je ranije izvijestio gradonačelnik, jedna osoba je poginula, a pet ih je ozlijeđeno.

Uz gradonačelnicu Motižina ubijeni i njeni suprug i sin

12:43 Novinar Reutersa bio je na mjestu gdje su pronađena tijela gradonačelnice Motižina i njene obitelji. Izvijestio je kako su Olha Suhenko te njen suprug i sin pokopani u plitkoj grobnici.

Naveo je kako je grobnicu novinarima pokazao savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. “Ovdje su bili ruski okupatori. Mučili su i ubili cijelu obitelj seoskog poglavara”, rekao je Anton Heraščenko, imenujući ubijene kao Olhu Suhenko, njenog supruga Igora Suhenka i njihovog sina Aleksandra.

“Okupatori su sumnjali da surađuju s našom vojskom, te d aim daju lokacije koje će ciljati naše topništvo. Ovaj ološ je cijelu obitelj mučio, poklao i pobio. Oni će biti odgovorni za ovo.” Reuters nije mogao neovisno provjeriti tko je ubio obitelj.

Lavrov traži sastanak Vijeća sigurnosti

12:24 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pridružio se onima u Rusiji koji zahtijevaju da se danas u Vijeću sigurnosti UN-a raspravlja o slikama koje su izašle iz Buče u Ukrajini. Rekao je da Velika Britanija mora ispuniti svoje obveze kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti i sazvati sastanak.

Prema Reutersu, također je kazao da su “provokacije” poput one u Buči izravna prijetnja međunarodnoj sigurnosti, te da je Ukrajina izvela “lažni napad”.

Habeck: ‘EU mora razgovarati o zabrani uvoza ruskog plina’

12:07 Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je kako ta zemlja ulaže napore da smanji svoju ovisnost o ruskoj nafti. Na pitanje hoće li pogibija civila u Ukrajini potaknuti Njemačku da podrži zabranu ruskih fosilnih goriva, rekao je: “Svaki dan radimo na stvaranju preduvjeta i koraka prema embargu, a to je također, prema mišljenju savezne vlade a također, po mom mišljenju, pravi način i onaj koji svakodnevno šteti Putinu.”

Habeck je ukazao da bi se dosadašnje opiranje Nemačke zabrani uvoza ruskih energenata mogao promijeniti nakon prijavljenih zločina u Buči, te dodao da EU mora razgovarati o zabrani uvoza ruskog plina.

Slovačka spremna plin plaćati u rubljama

11:59 Slovačka ne može bez ruskog plina i spremna ga je plaćati i u rubljima, bude li morala, izjavio je ministar gospodarstva, dodavši ipak da će Bratislava surađivati s EU-om na zajedničkom stavu. “Bratislava ima šest tjedana da pronađe rješenje”, izjavio je ministar gospodarstva Richard Sulik, objasnivši da sljedeći račun moraju platiti 20. svibnja. Naglasio je ipak da Slovačka ne može bez tog plina.

„(Isporuka) plina ne smije stati”, izjavio je Sulik u nedjelju u raspravi na državnoj televiziji RTVS. “Ako je uvjet da se plaća u rubljima, plaćat ćemo ga u rubljima”, rekao je slovački ministar gospodarstva, dodavši i da će nastaviti raditi s EU-om na zajedničkom stavu. Slovačka oko 85 posto potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, ističe Reuters.

Kremlj odbacuje optužbe za Buču

11:50 Kremlj je u ponedjeljak priopćio da kategorički odbacuje bilo kakve optužbe vezane za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buča i rekao da se ukrajinske optužbe o tom pitanju trebaju tretirati sa sumnjom. Obraćajući se novinarima na redovnoj konferenciji za medije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da činjenice i kronologija događaja u Buči ne podržavaju ukrajinsku verziju događaja i pozvao međunarodne čelnike da ne žure s osudom.

Peskov nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju, ali je rekao da su ruski stručnjaci otkrili znakove raznih “lažiranja” i video uređivanja materijala. Odbio je komentirati hoće li slike koje se pojavljuju iz Buče utjecati na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, koji su danas trebali biti nastavljeni putem videokonferencije.

U napadu na Mikolajiv jedna osoba poginula

11:42 Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sjenkevič izjavio je za CNN da je u jutrošnjem raketiranju grada jedna osoba poginula dok ih je još pet ranjeno. Napad se dogodio oko 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Dio ruskih trupa ostao kod Černihiva

11:30 Dio ruskih trupa ostao je u ponedjeljak u sjevernoj ukrajinskoj regiji Černihiv nakon povlačenja iz glavnog grada regije Černihiva, rekao je regionalni guverner Viačeslav Čaus.

Reuters podsjeća da je Rusija prošlog tjedna rekla da će oštro smanjiti vojnu aktivnost oko Černihiva i glavnog grada Ukrajine Kijeva.

WTO: Rat u Ukrajini teško će pogoditi globalnu trgovinu

11:00 Svjetska trgovinska organizacija (WTO) snizila je prognozu rasta svjetske trgovine u ovoj godini zbog rata u Ukrajini, izjavila je izvršna direktorica Ngozi Okonjo-Iweala. Prognoza je snižena sa 4,7 na 2,5 posto zbog „utjecaja rata i mjera koje je potaknuo”, rekla je Ngozi Okonjo-Iweala.

Globalnu razmjenu koče i kontinuirani problemi u nabavnim lancima koje je izazvala pandemija covida 19. Poremećaji će podići cijene hrane, upozorila je čelnica WTO-a u razgovoru za BBC, izrazivši bojazan da je “na pomolu kriza u opskrbi hranom”, objasnivši da Rusija i Ukrajina čine samo oko 2,5 posto globalnog izvoza, ali su “jako, jako važne u određenim sektorima”,

„Na prvom je mjestu, naravno, zabrinutost za ljude u Ukrajini koji su raseljeni i nemaju dovoljno hrane”, napomenula je Okonjo-Iweala. Prognozirala je i teške posljedice u globalnom gospodarstvu i dodala da će nestašica i “ograničenja u opskrbi hranom” posebno teško pogoditi siromašnije zemlje.

EU ubrzano priprema nove sankcije Rusiji

10:45 EU je “najoštrije moguće” osudila zlodjela u Buči i ubrzano priprema daljnje sankcije Rusiji. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, izdao je priopćenje u kojem stoji: “Europska unija najoštrije osuđuje prijavljene zločine koje su počinile ruske oružane snage u brojnim okupiranim ukrajinskim gradovima, koji su sada oslobođeni. Pokolji u gradu Bucha i drugim ukrajinskim gradovima bit će upisani na popis zločina počinjenih na europskom tlu”, kazao je te dodao kako smrti civila i uništenja pokazuju “pravo lice brutalnog agresijskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njezinog naroda”.

Rekao je da su ruske vlasti “odgovorne za ove zločine, počinjene dok su imale učinkovitu kontrolu nad područjem”, te da će za njih odgovarati. Izrazio je punu potporu EU-a istrazi Međunarodnog kaznenog suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, kao i istrazi UN-a

Španjolski premijer: ‘Učinit ćemo sve da zločini ne prođu nekažnjeno’

10:42 Španjolski premijer Pedro Sanchez komentirao je događaje u Buči. “Učinit ćemo sve da oni koji su počinili ove ratne zločine ne prođu nekažnjeno, te se stoga pojave pred sudovima… da se pozabavimo ovim navodnim slučajevima (zločina protiv) čovječnosti, ratnih zločina i zašto to ne reći – genocida”, rekao je Sanchez.

“Putinova neopravdana agresija vratila je rat pred vrata Europske unije”, rekao je na gospodarskom forumu u Madridu.

Rusi pokrenuli istragu o Buči

10:39 Glavni ruski istražitelj naredio je istragu događaja u Buči. Aleksander Baštrikin u ponedjeljak je naredio službeno ispitivanje onoga što je nazvao ukrajinskom “provokacijom” nakon što je Kijev optužio rusku vojsku za masakriranje civila u gradu Buča.

Reuters javlja da je Baštrikin naredio otvaranje istrage na temelju tvrdnji da je Ukrajina širila “namjerno lažne informacije” o ruskim oružanim snagama u Buči.

Poljska proziva Njemačku za neuspjeh sankcija

10:29 Poljski premijer okrivio je Njemačku za neuspjeh EU da uvede strože sankcije Rusiji. “Njemačka je glavna prepreka sankcijama. Mađarska je za sankcije”, rekao je Mateusz Morawiecki.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane o napretku Rusa

10:02 U noći na 4. travnja u Lisičansku su uništeni ukrajinsko zapovjedno mjesto i skladište s vojnom opremom, priopćio je jutros glasnogovornik ruskom ministarstva obrane Igor Konašenkov. Također je kazao kako je ruska vojska tijekom noći uništila 14 ukrajinskih vojnih objekata i oborila šest bespilotnih letjelica, prenosi Interfax.

“Među njima: dva zapovjedna mjesta, dva lansera protuzračnih raketnih sustava Buk-M1 na području Krasnogorsk i Verknetoretskoje, jedna artiljerijska baterija, dva skladišta raketnog i topničkog oružja i streljiva i tri skladišta goriva, kao i 6 uporišta i područja koncentracije vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine”, rekao je Konašenkov te dodao da je uništeno i šest bespilotnih letjelica.

Konašenkov je kazao i da su snage DPR-a zauzele selo Novobakmutovka u blizini Donecka te da su “jedinice Narodne milicije Luhanske Republike napredovale su do dubine od 2 kilometra i blokirale naselje Novotoškivske s istoka i juga”.

Novi humanitarni koridori

9:43 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je kako je će i danas biti uspostavljeni humanitarni koridori iz Luhanske i Donecke regije. Prema njezinim riječima, u regiji Doneck će postojati koridor od Mariupolja do Zaporižja za privatni prijevoz. “Iz Zaporižja je već krenulo 15 autobusa za Mariupolj kako bi evakuirali naše ljude. Izaslanstvo Međunarodnog komiteta Crvenog križa planira nastaviti put do Mariupolja iz grada Manguša zajedno sa sedam autobusa”, rekla je.

Također, prema njezinim riječima, planirana je evakuacija stanovništva u regiji Luhansk iz gradova Severodonjeck, Popasna, Lisičansk, Rubižne i Nižne.

Rusi tvrde da su zauzeli središnji dio Mariupolja

9:33 Središnji dio Mariupolja praktički je pod kontrolom snaga DPR-a, rekao je predstavnik Narodne milicije Eduard Bašurin za TV kanal Rusia 24. Ustvrdio je kako su ondje naišli na najveći otpor Ukrajinaca. “Ostala je industrijska zona i luka”, dodao je.

“Borbe su sada u tijeku na području Staromarinke, oko 40 posto naselja je pod kontrolom snaga DPR -a . Postoji blagi napredak između Donecka i Gorlovke , zaobilazeći Avdijevku , ali postoji jak otpor i svaka kuća se pretvorila u tvrđavu” kazao je također.

‘Kijevska regija je oslobođena od neprijatelja’

9:20 Kijevska regija je oslobođena od neprijatelja, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane. Neprijatelj se također povlači iz regija Černihiva i Sumija radi pregrupiranja snaga i promjene smjera udara, naveli su.

Odesa ponovno pod snažnim napadom

9:03 Lučki grad Odesa tijekom noći je bio pod zračnim napadima. “Nekoliko projektila je pogodilo jedan od okruga u Odesi, jedan objekt je pogođen”, rekao je Serji Bratčuk, glasnogovornik operativnog stožera regionalne vojne uprave Odese.

Ruske snage pogodile su skladište goriva u Odesi rano u nedjelju. Bratchuk je rekao da u tom incidentu nije bilo žrtava.

Macron pozvao na nove sankcije

8:59 Francuski predsjednik Emmanuel Macron upravo je pozvao na nove sankcije kao odgovor na ono što se dogodilo u ukrajinskoj Buči. Reuters izvještava kako je rekao da danas postoje vrlo jasni tragovi koji upućuju na ratne zločine u Ukrajini, te da su potrebne nove sankcije kako bi djelovale kao snaga odvraćanja.

Veleposlanik Antonov: ‘SAD zataškava činjenice o Buči’

8:48 Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao je u intervjuu za američko izdanje Newsweeka da je granatiranje od strane ukrajinske vojske moglo dovesti do civilnih žrtava u kijevskom predgrađu Buča.

“U Sjedinjenim Državama namjerno se zataškava činjenica da su Oružane snage Ukrajine odmah nakon povlačenja ruskih trupa podvrgle grad Buča topničkoj vatri. To je moglo dovesti do gubitaka među civilnim stanovništvom”, rekao je Antonov . Nazvao je očitim da “kijevski režim pokušava prebaciti krivnju za sve svoje zločine na Rusiju “.

‘Velika žetva’ u Ukrajini

8:45 Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je u ponedjeljak da očekuje “prilično veliku žetvu” ove godine i da se nada da će Ukrajina moći izvoziti žito, ali je upozorio da bi nastavak rata značio više cijene za sve zemlje, prenosi Reuters. Nedavno imenovani ministar Mikola Solski rekao je da je situacija “teška” s gorivom koje je potrebno za proljetnu sjetvu.

Kuleba pozvao Međunarodni sud da istraži pogubljenja u Buči

8:42 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Međunarodni kazneni sud da istraži ubojstva civila u Buči. U intervju za britanski Times Radio Kuleba je u nedjelju rekao: “Koristim ovu priliku da pozovem Međunarodni kazneni sud i međunarodne organizacije da pošalju svoje misije u Buču i druge oslobođene gradove te da u suradnji s ukrajinskim agencijama za provođenje zakona prikupe sve dokaze o ovim ratnim zločinima.” Kuleba je optužio ruske trupe da su ubijali civile “iz bijesa” tijekom osvajanja, ali i kasnije tijekom povlačenja iz Buče.

Rusi o grobnici u Buči

8:38 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča “naručile” Sjedinjene Države kao dio zavjere da se okrivi Rusija. “Tko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji kasno u nedjelju, prenosi Reuters.

Zaharova je rekla da je neposredna negodovanja Zapada zbog slika mrtvih civila ukazivala na to da je priča bila dio plana da se naruši ugled Rusije. “U ovom slučaju, čini mi se da činjenica da su te izjave (o Rusiji) date u prvim minutama nakon što su se ti materijali pojavili ne ostavlja nikakvu sumnju tko je ‘naručio’ ovu priču.”

Britanija: Rusija preusmjerava ofenzivu na Donbas

08:20 Ruske vojne snage “nastavljaju se konsolidirati i reorganizirati dok preusmjeravaju svoju ofenzivu na regiju Donbas na istoku Ukrajine”, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u današnjem obavještajnom izvješću.

“Ruske trupe, uključujući plaćenike iz privatne vojne tvrtke Wagner povezane s ruskom državom, premještaju se u to područje”, dodalo je Ministarstvo obrane.

Američko veleposlanstvo o zločinima u Buči

08:15 Američko veleposlanstvo u Ukrajini oglasilo se na Twitteru o prizorima ubijenih civila u Buči. “Slike koje dolaze iz Buče i drugih područja koja su napustile Putinove snage su užasavajuće. Vlada SAD-a predana je nastojanju da se za ovo preuzme odgovornost koristeći svaki raspoloživi alat. Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo i svi moramo djelovati”, kažu.

Rusi su iskopali masovnu grobnicu iza crkve u Buči

8:10 Rusi su iskopali masovnu grobnicu iza crkve u Buči, kod Kijeva. Potvrđuju to i snimke Maxara iz zraka.

Rusi traže hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

7:58 Rusija se nada da će danas održati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što su tvrdili da iza zahtjeva za pregovore stoji “provokacija ukrajinskih radikala u Buči”. Dmitrij Poljanski, zamjenik predstavnika SB UN-a Rusije, tvitao je u nedjelju: “U svjetlu gnjusne provokacije ukrajinskih radikala u Buči, Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, 4.”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakarova dodala je da će se na sastanku razgovarati o pokušajima Kijeva da prekine mirovne pregovore i eskalira nasilje “provokacijom” u Buči.

Zelenskijevo obraćanje na dodjeli Grammy

7:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao gledatelje da podrže Ukrajince “na bilo koji način”.

“Što je suprotno glazbi? Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi”, rekao je Zelenskij u snimci emitiranoj uoči nastupa američkog pjevača Johna Legenda i ukrajinske pjesnikinje Ljube Jakimčuk. “Ispunite tišinu svojom glazbom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način. Bilo koji, ali ne tišinom”, rekao je Zelenskij, odjeven u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom.

U sklopu istrage ratnih zločina pronađeno 410 tijela

7:50 Ukupno 410 tijela pronađeno je u gradovima u blizini Kijeva u sklopu istrage o mogućim ratnim zločinima od strane Rusije, rekao je glavni državni tužitelj. Ukrajinske vlasti počele su vraćati područja oko glavnog grada nakon što su se ruske snage povukle posljednjih dana.

Gradonačelnik Buče rekao je da su ruske snage ubile 300 stanovnika dok su čečenski borci kontrolirali područje. Ukrajinski tužitelji tek su u nedjelju prvi put uspjeli ući u gradove Buča, Irpin i Hostomel, jer počinju istraživati razmjere mogućih ratnih zločina.

U Mariupolju ubijen redatelj dokumentaraca iz Litve

7:40 Litavski redatelj dokumentarnih filmova Mantas Kvedaravičius ubijen je u Mariupolju, izvijestila je u nedjelju na Twitteru informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane.

Litvanski predsjednik Gitanas Nausėda izrazio je sućut u povodu njegove smrti. “Izgubili smo ne samo u Litvi, već i u svijetu, poznatog kreatora, koji je do posljednjeg trenutka, unatoč opasnosti, radio u Ukrajini koju je napao ruski agresor. Želim rodbini, prijateljima i svim ljubiteljima njegovog talenta da pronađu snagu”, rekao je Nausėda.

UN: 1417 mrtvih

7:35 Najmanje 1417 civila poginulo je u Ukrajini od početka ruske invazije, priopćio je u ponedjeljak Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR). Među njima je bilo najmanje 121 bilo je dijete. UN navodi kako je 2038 civila dosad ozlijeđeno.

Gradonačelnica Motižina ubijena i bačena u jamu

7:30 Gradonačelnica Motižina, koji se nalazi 50 kilometara od Kijeva, ubijena je u klasičnoj egzekuciji, zajedno za suprugom i sinom, rekao je stanovnik za Associated Press.

Kako piše Associated Press, Olha Sukenko i njena obitelj prema tim su streljani i bačeni u jamu u šumu iza tri kuće u kojima su spavali ruski vojnici. Četvrto tijelo još nije identificirano. Bilo je prijavljeno da su gradonačelnicu i njezinu obitelj Rusi oteli 23. ožujka i odveli u nepoznatom smjeru.

Zelenski se obratio Rusima

7: 15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se ruskim snagama kao “ubojicama”, “mučiteljima” i “silovateljima” nakon što su stotine tijela ukrajinskih civila pronađene na ulicama gradova oko Kijeva tijekom vikenda. Također je obećao da će istražiti i procesuirati sve ruske “zločine” u Ukrajini, rekavši da je za to stvorio “poseban mehanizam”.

U kasnonoćnom obraćanju ukrajinski čelnik je rekao: “Stotine ljudi je ubijeno. Mučeni, pogubljeni civili. Leševi na ulicama… Koncentrirano zlo je došlo u našu zemlju. Ubojice. Mučitelji. Silovatelji. Pljačkaši. Koji sebe nazivaju vojskom. I koji zaslužuju samo smrt nakon onoga što su učinili.”

Dodao je: “Želim da svaka majka svakog ruskog vojnika vidi tijela ubijenih u Buči, u Irpinu, u Hostomelu. Što su učinili? Zašto su ubijeni? Što je učinio čovjek koji se vozio biciklom niz ulicu? Zašto su obični civili u običnom mirnom gradu mučeni do smrti? Zašto su žene davljene nakon što su im iščupane naušnice iz ušiju? Kako su se žene mogle silovati i ubijati pred djecom?

Kako su se njihovi leševi mogli oskvrnaviti čak i nakon smrti? Zašto su tenkovima smrskali tijela ljudi? Što je ukrajinski grad Buča učinio vašoj Rusiji? Kako je sve to postalo moguće? Ruske majke! Čak i ako ste uzgajali pljačkaše, kako su i oni postali mesari? … Ubijali su namjerno i sa zadovoljstvom.”

Užas u Buči

7:06 Ukrajina je optužila ruske snage da su počinile “masakr” u Buči, gradu samo 30 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva. Tijela civila – mnogi s vezanim rukama, ranama iz blizine i tragovima mučenja – pronađena su na nekim ulicama nakon što su ukrajinske trupe povratile grad. To je ono što u ovoj fazi znamo o onome što se dogodilo u Buchi, javlja Agence France-Presse.

Buču 26. veljače okupirala ruska vojska Brojni stanovnici ostali su zarobljeni zbog neprestanih borbi, te nisu imali ni vode ni struje. Kada je granatiranje prestalo u četvrtak, ukrajinske snage uspjele su u potpunosti ući u grad. Novinari AFP-a i AP-a izvijestili su potom o uništenim stambenim blokovima, automobilima i infrastrukturi te tijelima mrtvih po ulicama.

Leševi 57 ljudi pronađeni su u masovnoj grobnici, rekao je šef lokalnih spasilačkih snaga dok je AFP-u pokazao rov u kojem su ležala tijela. Masovna grobnica je iza crkve u centru grada. Neka tijela su bila nepokopana ili djelomično zakopana. Svi su bili odjeveni u civilnu odjeću.

U nedjelju je gradonačelnik Fedoruk rekao da je 280 ljudi pokopano u masovnim grobnicama jer nisu mogli biti pokopani na grobljima koja su bila unutar dometa.

Rusi mobiliziraju nove snage

7:03 Ukrajinska vojska je upravo objavila svoje operativno izvješće od 6 ujutro, tvrdeći da je Rusija pokrenula “skrivenu mobilizaciju” od oko 60.000 vojnika kako bi popunila jedinice izgubljene u Ukrajini. Oružane snage Ruske Federacije planiraju angažirati oko 60.000 ljudi tijekom mobilizacije”, rekao je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Dužnosnici su dodali da su ukrajinske snage osujetile sedam napada na području Donecka i Luhanska u posljednja 24 sata.

Ruske snage se povlače iz grada Sumi

7:00 Ruske snage se “aktivno povlače” iz Sumske oblasti na sjeveroistoku Ukrajine i sa sobom nose svoju opremu, javio je tamošnji guverner. Prošlog tjedna došlo je do priljeva ruskih trupa između Bilopillja i Konotopa, koji se nalazi sjeverozapadno od grada Sumi, gdje su “pucali neselektivno i terorizirali stanovništvo”, rekao je Dmytro Živicki, čelnik regionalne uprave u regiji Sumi u nedjelju. “Naše trupe su ih tjerale iz Kijevske i Černjigovske regije i nanosile gubitke, područje Konotopa nije 100% oslobođeno Rusa. Ukrajinci ih postupno dokrajčuju”, rekao je Živicki.

U napadima ja jug i istok dvadesetak mrtvih

Sedam osoba je izgubilo život, a 34 su ranjene u ruskom napadu u nedjelju na stambenu četvrt u Harkivu, velikom gradu na sjeveroistoku Ukrajine, priopćilo je tamošnje državno odvjetništvo. “Ruski okupatori su granatirali stambene zgrade u četvrti Slobodski u Harkivu. Pri tom je oštećeno desetak kuća i spremište trolejbusa. Prve informacije govore da je poginulo sedam osoba, 34 su ranjene, među kojima troje djece”, navodi se u priopćenju službe za medije područnog državnog odvjetništva.

Usto, u Dergačiju, blizu Harkiva, “najmanje su tri osobe poginule a sedam je ranjeno” u granatiranju stambene četvrti, rekao je gradonačelnik Vjačeslav Zadorenko na Facebooku. Dodao je da su sve žrtve civili.

Šest osoba je poginulo a jedna je ranjena u okolici Donecka, na istoku zemlje, u ruskim napadima, objavio je načelnik regionalne vojne uprave Pavel Kriljenko na Telegramu. Također na istoku zemlje, jedna je osoba izgubila život a tri su ranjene u nedjelju kada je ruska granata pogodila bolnicu u mjestu Rubižnje, rekao je ranije guverner Serhij Hajdaj.

Source link: www.telegram.hr