Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je jučer nakon dojava o bombama koje su se pokazale lažnima

Paranoja u Srbiji: 'Dojave o bombama su pritisci iz inozemstva jer nismo uveli sankcije Rusiji'

FOTO: AFP

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja. “Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija“, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je jučer nakon dojava o bombama koje su se pokazale lažnima. Dojava je upućena i zračnoj luci u Nišu, a proteklih dana trgovačkim centrima, željezničkoj postaji u Novom Beogradu te dvaput zoološkom vrtu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Niz dojava o podmetnutim bombama započeo je u ožujku, najprije zrakoplovnoj kompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd. Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.

‘Psihološki rat protiv Srbije’

Brnabić je rekla za provladinu komercijalnu TV Pink da se neuvođenje sankcija Rusiji pokazalo “iznimno skupo” jer je i investitorima “glavno pitanje” postalo zašto to Srbija još uvijek nije učinila. Po njezinoj ocjeni, to dodatno usporava daljnji rast zemlje.

I drugi srbijanski dužnosnici učestale dojave u posljednja dva mjeseca o bombama u školama, na mostovima, trgovačkim centrima, zračnim lukama, te u sustavu Beogradskog vodovoda i drugdje vide kao dio “specijalnog, psihološkog rata protiv Srbije” čiji je cilj zastrašiti ljude, poremetiti dnevnu rutinu i stvoriti nestabilnost.

‘Cilj je otjerati strane investitore’

“Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore”, ocijenio je danas zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Ustvrdivši da je Beograd zatražio međunarodnu pravnu pomoć u otkrivanju adresa s kojih stižu dojave o navodno postavljenim bombama, on je rekao da ne zna hoće li te pomoći i biti.

“Očito to nikoga tamo ne interesira, a nekima čak i odgovara taj pritisak na Srbiju”, ocijenio je Vesić.

‘Specijalni rat protiv Srbije’

I srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, ocijenio je dan ranije da se “protiv Srbije vodi specijalni rat” i da prijetnje stižu “s različitih adresa iz više europskih država”.

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal “čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći” sukladno međunarodnim konvencijama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr