Hasani: Pred Kosovom uslovi za prijem u Savet Evrope, jedan se odnosi i na formiranje ZSO

Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da će za Kosovo uslovi za prijem u Savet Evrope biti sprovođenje odluke o vraćanju imovine manastira Visoki Dečani, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i ostvarivanje prava LGBT populacije, objavio je portal KoSSev, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Po rečima Hasanija, svaka država koja je primljena u Savet Evrope, bez izuzetka, morala je da ispuni kriterijume u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.

On je naveo primer Jermenije kojoj su kao kriterijumi postavljeni ukidanje smrtne kazne i dekriminalizacija LGBT zajednice, jer je to bilo krivično delo.

„Siguran sam da će za Kosovo u oceni koju će doneti Parlamentarna skupština Saveta Evrope na dnevnom redu veoma visoko kao uslov biti pitanje sprovođenja odluka Ustavnog suda o imovini manastira Dečani i osnivanje ZSO, kao međunarodne i ustavne obaveze. Verujem da će uslov biti i odnos prema Građanskom zakoniku u delu koji se tiče LGBT zajednice, jer su to ljudska prava, osnovne komponente vladavine prava, ako se uzme u obzir lista koju je sačinila Venecijanska komisija“, rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, Savet Evrope se striktno pridržava ekspertize Venecijanske komisije u pogledu ljudskih prava i uzima ih zdravo za gotovo.

Hasani je rekao da pozitivan ishod u vezi prijema u SE, jer se vidi da su stvoreni uslovi, ne zato što je Rusija napistila tu organizaciju, već zato što se isključila iz bilo kakve bezbednosne politike u Evropi i ne može da utiče na evropske strukture i evropsku politiku, navodi KoSSev.

On je ocenio da sada Francuska, pored Nemačke, ima suštinsku ulogu.

„Uloga Francuske je ključna, jer je ova država zajedno sa Nemačkom ikona današnje Evrope. Mnogo toga zavisi od njene pozicije, jer – sa nominalne tačke gledišta, odnosno ostvarenja 31 glasa – smatram da nije problem doći do Komiteta ministara nakon ocene koju je da Parlamentarna skupština“, ocenio je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs