Momirović: Mađarska pomaže spovođenje ekoloških projekata u Srbiji

Foto: FoNet/ Milica Vučković

Mađarska, na osnovu medjudržavnog Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji, pomaže izvodjenje ekoloških projekata u Srbiji, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je na predstavljaju projekta čišćenja jezera „Bubanj“ u Kragujevcu kazao da će Madjarska pomoći projektovanje i izgradnju deset postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju 351 kilometra kanalizacione mreže u 12 mesta u Srbiji.

„Svi smo svesni i zahvalni koliku je podršku našoj zemlji Mađarska dala. Kada Vlada Mađarske nastupa, kao da nastupa Srbija – uvek su bili tu za nas“, rekao je Momirović.

Ocenio je da je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji još jedan vid dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Mađarske.

Mađarska firma „Naturaaqua“, zajedno sa srpskim stručnjacima počela je projektovanje za čišćenje jezera „Bubanj“ u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja je iz nepovratnih sredstava Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA).

To su „4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će uslediti investicije koje će biti oko 80 miliona evra, što je kredit koji će Mađarska obezbediti Srbiji“, kazao je Momirović.

Dodao je da građavinski radovi treba da počnu u narednih šest do osam meseci.

„U Kragujevcu sada gradimo 46 kilometara kanalizacione infrastrukture, a plan je da naredne godine izgradimo 360 kilometara. Kada završimo sve ove projekte, očekujem da će Kragujevac imati ekološku infrastrukturu kao i moderni gradovi u Zapadnoj Evropi“, rekao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs