DIK omogućio predaju izbornih lista do 27. septembra, ASK poručuje da je izborna kampanja počela datumom raspisivanja lokalnih izbora. Zlatko Vujović pozvao Ustavni sud da što prije razjasni da li su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Đukanovićeva odluka o odgađanju izbora ustavni

Ustavni sud prekida ili ostavlja haos

Odgađanje izbora izazvalo pravni haos (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Iako je dobro što su Državna izborna komisija (DIK) i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) juče iznijele uputstva povodom odgađanja lokalnih izbora u više opština za 23. oktobar, ključno je ipak da se o tome izjasni Ustavni sud (US) i razjasni da li je sporna odluka ustavna.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović.

On navodi da bi US što prije trebalo da razriješi dilemu da li su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi (kojima su izbori odgođeni) i odluka predsjednika države Mila Đukanovića (da ih pomjeri za 23. oktobar) ustavni, te da saopšti u kom pravcu treba preduzimati dalje izborne radnje.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je prekjuče US-u inicijativu za ocjenu ustavnosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, navodeći da su šef države i poslanici svojim djelovanjem doveli do slučaja bez presedana, koji, kako su pojasnili, dalje može da rezultira time da svaka parlamentarna većina, kojoj to bude politički interes, može odgađati izbore kako joj se prohtije.

Source link: www.vijesti.me