OGLAS

U SAD-u preminuo prvi supervizor za Brčko Vijesti Autor:N1 BiH13. maj. 202215:56

U SAD-u preminuo prvi supervizor za Brčko

Izvor: N1 (Brčko)

U brčansku Vijećnicu stigla je vijest da je u Sjedinjenim Američkim Državama umro prvi supervizor za Brčko, američki diplomata Robert William Farrand.

Vijest o smrti supervizora Roberta Farranda koji je umro 26. aprila 2022. godine poznati američki list Washington Post objavio je 1. maja ove godine.

Robert Farrand za brčanskog supervizora postavljen je odlukom Arbitražnog tribunala od 15. februara 1997. godine. U Brčko je stigao 5. aprila iste godine i na dužnosti je bio više od tri godine, odnosno do 2000. godine kada ga je na toj funkciji zamijenio Gary Matthews.

Tokom obavljanja funkcije supervizora u Brčkom ambasador Farrand je tokom 1997. godine Nalozima imenovao prvu multietničku policiju, multietnički Izvršni odbor i multietnički saziv Skupštine općine Brčko. On je Nalozima omogućio ozbiljniji povratak raseljenog i izbjeglog stanovništva u svoje prijeratne domove, posebno apostrofirajući odbornike Skupštine, administracije, policije i sudstva.

Činio je sve da se ratom razorena i podijeljena zajednica integriše i obnovi i u tome je imao ogromnog uspjeha.

Nakon što je 5. marta 1999. godine donesena Konačna arbitražna odluka za Brčko, 8. marta 2000. godine proglasio je Statut Brčko distrikta BiH, imenovao prelaznu Skupštinu i Vladu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, čime je multietničnost u Brčkom u svim sferama života dobila zamah i počela da istinski funkcioniše.

Supervizor Robert Farand u Brčkom će ostati upamćen kao veoma vješt pregovarač i diplomata, koji je sa svojim timom svakodnevno radio na uspostavljanju normalnih uslova za život na cijelom području Brčko distrikta BiH.

S pravom se može reći da je istinske temelje na kojima Brčko distrikt BiH počiva kao ravnopravna multietnička zajednica svih koji žive na ovom prostoru udario supervizor Robert Farand.

U sjećanjima stanovnika Brčko distrikta BiH i lokalnih funkcionera iz ove specifične jedinice lokalne samouprave, supervizor Robert William Farrand bit će upamćen kao čovjek koji je veoma objektivno i odgovorno pristupao svim problemima u izgradnji Brčko distrikta BiH.

Source link: ba.n1info.com