Vučić iz Brisela: U narednih 36 sati zakazaću sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Foto: Pink printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras nakon radne večere u Briselu da će u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i da će Srbija pokušati politički da reaguje i dodao da neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske.

Predsednik je istakao da je današnjim razgovorima zadovoljan ali da nije zadovoljan sveukupnom situacijom.

– Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: „Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu“. Neću to da radim. Srbija mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.  Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja – rekao je Vučić.

On je rekao da je na njega najviše ostavilo utisak razumevanje, pre svega od strane predstavnika Severne Makedonije i Albanije.

„U narednih 36 sati zakazaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo i da se suprotstavljamo svemu tome. Ako neko misli da pritiscima može da slomi Srbiju, to neće ići tako lako kako su zamislili“, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da je na večeri rekao da je apliciranje Kosova za članstvo u Savetu Evrope „ne samo kršenje međunarodnog prava nego i normi iz pojedinih sporazuma“, od Rezolucije SB UN 1244 do vašingtonskog sporazuma.

„Ali oni neće odustati od toga. Gervala je rekla da je Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio da su nezavisna država“, dodao je.

Vučić je rekao da su mu svi evropski zvaničnici sa kojima je razgovarao ponovili da Srbija treba da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

„Ako Srbija dođe u situaciju da bukvalno ne može da preživi, u Srbiji niko ne treba da brine, donećemo odluku da Srbija može da živi, da Srbija ne vodi ratove i da nikoga ne ugrožavamo. Ali sve dok budem mogao da se borim za vitalne nacionalne interese, to ću nastaviti da radim“, kazao je.

Sebe, kaže, predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma i totalitarizma.

Vučić se nada da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja Kosova.

Predesdnik Srbije je naveo da su nam Ukrajinci prijatelji i da kada je reč o principima, gde god da se pogleda u svetu može da se shvati da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

– Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu? – zapitao je Vučić.

– Ok, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka.

Kosovo obezbedilo dve trećine glasova za Savet Evrope, Srbija odgovara „otpriznavanjem“ 14 zemalja

Naveo je da je na neformalnoj večeri vođen „korektan razgovor“ i dodao da „ima mnogo nedoumica“ i da će „jun biti zanimljiv“ jer će Francuzi organizovati veliki samit EU 23. juna.

„Biće veoma zanimljivo oko odluka koje će biti donete. Kako ćete da objasnite Skoplju ako za njih nema pozitivne odluke, a ima za neke o kojima se do juče nije ni razmišljalo“, rekao je Vučić.

On je kazao da se Srbija suočava sa brojnim problemima, od kojih je izdvojio pitanje nabavke nafte i gasa.

„Mi naftu nabavljamo gotovo isključivo preko Jadranskog naftovoda, a što se tiče gasa, izgradili smo gasovod od Zaječara do severa Srbije, povezali se sa Bugarskom od koje preuzimamo ruski gas, 100 odsto gasa koji dobijamo je ruski gas. Za nas je mnogo komplikovano i skuplje ako bismo išli preko Krka ili Mađarske, ali ne isključujem tu mogućnost“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs