OGLAS

“Svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasno i antidejtonski” Vijesti Autor:N1BIH11. maj. 202222:19 > 22:20

“Svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasno i antidejtonski”

Izvor: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se u New Yorku sastao sa predsjedavajućom Vijeća sigurnosti i ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Lindom Thomas-Greenfield.

Sagovornici su razmijenili utiske i zaključke nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti posvećene situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je od izuzetnog značaja što je u većini izlaganja na današnjoj sjednici jasno adresirana odgovornost vlasti entiteta RS za trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini, te što su osuđeni pokušaji da se uruše državne institucije.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu državne institucije koje vlasti RS dovode u pitanje, poput pravosuđa, vojske, poreskog sistema i dr, potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što znači da je njihovo rušenje secesionizam, kako je danas jasno prepoznato na Vijeću sigurnosti.

Istaknuto je da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao temelj demokratije i stabilnosti, moraju provesti, te da je svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasna i antidejtonska djelatnost.

Razgovarano je i o implikacijama agresije na Ukrajinu na situaciji u Bosni i Hercegovini i širem regionu Zapadnog Balkana, a posebna pažnja posvećena je ruskom malignom utjecaju i njegovim nosiocima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je od vitalnog značaja diplomatska inicijativa, koju vode vlasti Sjedinjenih Američkih Država s ciljem stabiliziranja stanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.

Source link: ba.n1info.com