Većina tvrtki pripada Gazpromu Germania

Rusija uvodi sankcije protiv 31 kompanije sa Zapada, posebno nasrće na njemački Gazprom

FOTO: AFP

Rusija je u srijedu navečer najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, a među njima i energetske tvrtke Gazprom Germania koja je od početka travnja pod upravom Savezne agencije za mrežni promet. Sankcije je Moskva uvela protiv kompanija Europske unije, Sjedinjenih Država i Singapura, kao odgovor na sankcije koje je njoj zapad nametnuo zbog vojne invazije na Ukrjainu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Popis obuhvaća 31 tvrtku, kojih većina pripada Gazpromu Germania, njemačkoj podružnici ruskog diva. “Mi trenutno proučavamo ovu najavu, ali za sada ne raspolažemo detaljima”, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike.

Priprema se reakcija

Savezna agencija za mrežni promet, koja je po nalogu ministra gospodarstva od početka travnja preuzela upravu nad tvrtkom Gazprom Germania nakon što je izišla iz sastava središnjeg koncerna, priopćila je da se već provode pripreme za reakcije na eventualne ruske sankcije.

“Savezna vlada i Savezna mrežna agencija kao privremeni upravitelj Gazproma Germania se već pripremaju na različite scenarije i donose potrebne mjere”, priopćeno je u srijedu navečer.

Najveći opskrbljivač plinom u Njemačkoj

Gazprom Germania spada u najveće distributere i opskrbljivače plinom u Njemačkoj i pod njezinom upravom je najveće skladište plina u Njemačkoj.

Prema dekretu koji je još početkom svibnja objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ruskim tvrtkama je zabranjeno poslovanje s tvrtkama koje su na popisu sankcija, a pritom se izričito navodi i zabrana prodaje energenata.

Source link: www.telegram.hr