Skupovi podrške Mireli Čavajdi održani su danas u više gradova

Split i Osijek uz Mirelu Čavajdu: 'Država je okrenula leđa ženama. Mogli bi postati kao Poljska'

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Skupovi podrške Mireli Čavajdi, kao i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće, održani su danas u više hrvatskih gradova. Telegramovi reporteri bili su na središnjem zagrebačkom trgu, o čemu možete čitati ovdje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Splićani su se okupili na Trgu Gaje Bulata ispred zgrade HNK, a prosvjed je ondje organizirala Udruga Domine.

“Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu. Ovo je akcija otpora prema sustavu i solidarnost sa ženama koje taj sustav gazi”, poručila je Mirjana Kučera iz Udruge, čije su članice odjenule crvene habite iz ‘Sluškinjine priča’, romana i istoimene serije o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje.

‘Dokle više ovako’

Kučera je ocijenila da se godinama ignorira zakonsko pravo na zaštitu seksualnih i reproduktivnih prava žena te smatra da se došlo do točke da se u Hrvatskoj može dogoditi ono što se dogodilo u Irskoj, Poljskoj ili državama Latinske Amerike – “da se netko zapita dokle više ovako”.

“Ako je nešto propisano zakonom, država treba funkcionirati kao pravna država. Emocije su jedno, svjetonazori drugo, a zakoni treće. Država ima zakone”, rekla je Kučera.

Više desetaka okupljenih građana poslije je otišlo na splitsku Pjacu.

Sustav truo i neodrživ

Prosvjed pod geslom „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” održan je i na osječkom Trgu Slobode. Organizator skupa je neformalna inicijativa DOSTA! Osijek u koordinaciji s ostalim nacionalnim inicijativama.

Okupljenima je pročitan proglas u kojemu je istaknuto da je „slučaj Mirele Čavajde važan jer ukazuje na neuređeni sustav zdravstvene skrbi za žene, nadmoć priziva savjesti, politikanstva i ciljanog kadroviranja nad pravima žena na zdravstvenu uslugu.Organizatorice prosvjeda Mirna Šmit i Natalija Havelka poručile su da je jedna žena svojim istupom ukazala da je sustav truo i neodrživ.

Članak se nastavlja ispod oglasa

S prosvjeda je zatraženo i da „odgovorni za mučenje i ponižavanje Mirele Čavajde u iznimno teškim trenucima “odgovaraju i snose posljedice zbog nesavjesnosti i izgovaranja neistina, kao i za izlaganja Mireline intime u javnom prostoru, čime se izravno narušava povjerenje koje mora postojati na relaciji pacijentica-liječnik”.

Source link: www.telegram.hr