Šormaz: Kosovu nije mesto u NATO

foto FoNet Marija Đoković

“Kosovu nije mesto u NATO zato što ga sve države članice te alijanse ne priznaju kao državu”, kaže za Danas Dragan Šormaz, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i član srpske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO-a, reagujući na izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani da je cilj Kosova da što pre uđe u NATO.

Šormaz podseća da je Kosovo i Metohija prostor koji pripada državnoj celini Srbije i pod upravom je međunarodne zajednice, ali i da je na Kosovu KFOR taj koji vodi računa o bezbednosti.

“Dakle, Srbija je postala izvoznik bezbednosti, dok je Kosovo još uvek uvoznik bezbednosti”, napominje Šormaz .

Komentarišući izjavu Osmani da zemljama poput Srbije i Belorusije nije mesto u Partnerstvu za mir, jer je reč o anti nato zemljama, sagovornik Danasa kaže da to nije tačno.

Vjosa Osmani traži ubrzano učlanjenje Kosova u NATO

“Srbija nije anti-NATO zemlja. Srbija je snažan partner NATO, a to govore njihovi zvaničnici,  najčešće generalni sekretar Stoltenberg. Uostalom, Srbija ima na stotine aktivnosti godišnje kroz NATO programe, ali i ogroman broj aktivnosti sa državama članicama van programa NATO. Zahvaljujući toj saradnji, Vojska Srbije je podigla na maksimum svoju interoperabilnost pa je trenutno osma država Evrope po broju pripadnika u mirovnim misijama” , navodi Šormaz.

Da Kosovo, namerava da pored apliciranja za člantsvo u Savetu Evrope, namerava da postane i deo NATO-a i Evropske unije, obelodanjeno je tokom razgovora kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kada je i zatražio pomoć na tom puti. Nakon toga usledila je izjava portparola američke misije pri NATO-u, Džefri Adlera u kojoj se kaže da Sjedinjene Američke Države podržavaju prijem Kosova u Partnerstvo za mir NATO-a. U istom odgovoru, međutim, Adler je podsetio da sve odluke Alijanse, uključujući i partnerstva kao što je Partnerstvo za mir, konsenzusom donosi Severnoatlantski savet.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope. Od ukupno 30 država koliko NATO ima članica, četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Milan St. Protić o aplikaciji Kosova u SE: Ako uspe, to će značiti da su zapadne sile orkestrirale ceo proces

Osmani je tokom posete Litvaniji rekla da je „apsurdno da u okviru NATO Partnerstva za mir postoje anti-NATO zemlje poput Belorusije i Srbije“, a da Kosovo nije dobilo poziv da pristupi tom partnerstvu.

„Sve slobodoljubive zemlje u Evropi, koje žele da doprinesu miru i bezbednosti, zaslužuju da budu u NATO. A aspiracije za njihovo članstvo treba podržati. Smatram da ne samo Finsku i Švedsku, već i zemlje u našem regionu, poput Kosova i Bosne i Hercegovine, treba podržati ubrzanim procesom članstva“, kazala je ona. Dodala je i da je 93 odsto gradjana Kosova za članstvo u NATO-u i da je to „istorijska težnja naroda Kosova od 1999. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs