General Ristuči: Kfor pomno prati situaciju i ima kapacitete da obezbedi slobodu kretanja

foto FoNet/Kosovo onlajn

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči izjavio je danas da mirovne snage pomno prate situaciju na severu Kosova i da imaju pune kapacitete, uključujući osoblje, da obezbede slobodu kretanja i sigurnost za sve zajednice.

Kako se navodi u saopštenju Kfora, general Ristuči je rekao da je od oktobra pojačano prisustvo „uključujući dodatne trupe i patrole na severu Kosova ove nedelje“.

Dodao je da se očekuje da svi akteri blisko sarađuju sa međunarodnim mirovnim snagama i da se uzdrže od provokativne upotrebe sile, kako bi se garantovala bezbednost svih zajednica.

Kfor: Pažljivo pratimo situaciju na severu Kosova, sve strane da doprinesu bezbednosti

„Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog“, rekao je Ristuči.

Bezbednosna situacija na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, poslednjih dana je napeta, pošto je od 6. decembra zabeleženo više incidenata sa vatrenim oružjem, ručnim bombama i granatama.

Misija Kfor potvrdila da je primiljen zahtev Srbije za raspoređivanje trupa na Кosovu

Srbi sa severa Kosova su 10. decembra postavili barikade, blokirajući puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, a povod je nezadovoljstvo zbog hapšenja bivšeg policajca kosovskog Srbina, za kojeg Kosovo kaže da je osumnjičen za teroristički napad na kancelarije Opštinske izborne komisije na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs