OGLAS

Izetbegović: Bosanski antifašisti utkali živote za stvaranje boljeg svijeta Vijesti Autor:N1 BiH09. maj. 202213:39 > 13:41

Izetbegović: Bosanski antifašisti utkali živote za stvaranje boljeg svijeta

Izvor: Foto: Anadolija/Elman Omič

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana.

“Deveti maj je datum koji simbolizira pobjedu civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma. Ta pobjeda nad ideologijom koja je ljude dijelila na osnovu rase, vjere i etničke pripadnosti temelj je moderne Evrope i Evropske unije, čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. godine.”

Ovo je dan u kojem odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koji su utkali svoje živote u stvaranje boljeg svijeta. U toj borbi veliki doprinos dali su i bosanskohercegovački antifašisti, koji su se sa istim silama zla suočili i skoro pola stoljeća kasnije.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu bila je nastavak pokušaja ostvarivanja fašističkih ideja koje su naizgled pobijeđene 1945. godine. Realizaciji velikodržavnih projekata, koji su za cilj imali komadanje Bosne i Hercegovine, uništenje jednog naroda i zatiranje modernih civilizacijskih vrijednosti, hrabro se suprostavila Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Najzaslužniji među njima odlikovani su najvećim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanima“. Njihova hrabrost i požrtvovanost bili su pokretačka snaga otpora protiv fašizma.

Ksenofobne sile podjela su zaustavljene, ali nisu pobijeđene i još uvijek se kao crni oblaci nadvijaju nad nama. Zato je naša obaveza sačuvati sjećanje na najbolje sinove ove zemlje i vrijednosti za koje su se borili.

Dobitnicima „Zlatnih ljiljana“, članovima njihovih porodica i svim braniocima naše domovine upućujem iskrene čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana, a svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan pobjede nad fašizmom, uz želju da zajedničkim snagama gradimo i jačamo našu jedinu domovinu, zemlju ravnopravnih naroda i građana, poručio je Izetbegović.

 

Source link: ba.n1info.com