Boje se kolere i dizenterije zbog očajnih uvjeta; nestašice pitke vode i hrane te tisuća raspadajućih leševa

Gradske vlasti upozoravaju da bi se Mariupoljem uskoro mogle početi širiti smrtonosne bolesti

FOTO: Profimedia

Gradsko vijeće Mariupolja danas je na društvenoj mreži Telegram objavilo da su u sve većem strahu od pojave raznih bolesti, poput kolere i dizenterije, zbog “nehigijenskih” i “srednjovjekovnih” uvjeta u kojima je ostalo 100 tisuća stanovnika tog grada. Njihovo upozorenje prenio je BBC.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Postoji rizik od bolesti poput kolere i dizenterije zbog nepostojanja sanitarnih uvjeta”, naveli su pa dodali kako bi s toplijim vremenom mogle zavladati “snažne i smrtonosne epidemije”. Izbijanju epidemije, dodaju, mogla bi pridonijeti i nestašica pitke vode i hrane, ali i tisuće leševa koji se raspadaju pod ruševinama grada.

‘Okupatori ne dopremaju hranu, vodu i lijekove’

“Okupatori nisu u mogućnosti opskrbiti postojeće stanovništvo hranom, vodom i lijekovima – ili jednostavno nisu zainteresirani za to. Blokiraju sve pokušaje evakuacije i bez toga će ljudi umrijeti”, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko, pozivajući na hitnu i potpunu evakuaciju Mariupolja.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres jučer je objavio kako je osnovao tim za organizaciju humanitarnih koridora. Te informacije, ističući pritom kako je UN-u cilj spasiti ljudske živote, objavio je na konferenciji za medije nakon sastanka sa Sergejom Lavrovom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin , s kojim se Guterres također sastao, načelno je pristao da UN i Crveni križ budu uključeni u evakuacije civila. O organizaciji humanitarnih koridora Guterres bi još u Kijevu trebao razgovarati s Volodimirom Zelenskim. Kako je kazao, UN će uložiti sve svoje napore kako bi spasili ljudske živote.

Source link: www.telegram.hr