isoki upravni sud jučer je odgodio izmjenu te mjere

Ivica Lovrić osebujan u Otvorenom: ‘Mjerom roditelj odgojitelj smanjen je broj abortusa’

FOTO: HRT

Tema večerašnjeg Otvorenog bila je odgoda izmjene mjere Roditelj odgojitelj u Zagrebu. Podsjetimo, Visoki upravni sud jučer je odgodio izmjenu te mjere i naložio da se potpore i dalje nastave isplaćivati do konačne odluke 1. svibnja, onako kako su se isplaćivale dosad.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No, to je privremena mjera, a ne konačna odluka. O svemu su u emisiji raspravljali Damir Bakić zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Ivica Lovrić bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Viktor Gotovac predsjednik zagrebačkog SDP-a i Mislav Herman potpredsjednik Gradske skupštine iz HDZ-a.

Bakić je rekao da mu je žao što konačna odluka još nije donesena. Rekao je kako to pravo korisnici dobivaju rođenjem trećeg ili sljedećeg djeteta, što podrazumijeva naknadu od 5018 kuna neto ili 7845 bruto. To se uvećava svake godine sukladno rastu plaća.

‘Za to vrijeme majke nemaju pravo raditi’

“Pravo na taj iznos roditelji odgojitelji dobivaju kroz 15 godina, za to vrijeme majke, one su pretežno korisnici te mjere, nemaju pravo raditi, biti na tržištu rada, nemaju pravo na nikakve naknade, čak niti na porodiljnu naknadu. Djeci je onemogućen ulazak u formalni sustav predškolskog obrazovanja”, rekao je. Upitan kako doživljava sudsku odluku rekao je da je razočaran jer ona još uvijek nije donesena. Smatra i da predmet nije tako težak i da je odluka trebala biti donijeta prije jer je to na korist svih.

Herman se nije složio s Bakićem rekavši da se stečena prava ne smiju retroaktivno mijenjati. “To nigdje u svijetu nije dozvoljeno niti je praksa, ne bi smjelo biti ni u Gradu Zagrebu. Pozdravljamo ovakvu odluku suda, nadamo se da će postati pravomoćna”, rekao je. Dodao je da je ovim korakom spašena jedna vrtićka godina.

Gotovac je rekao da SDP stoji uz koalicijskog partnera. “Mislim da je SDP svoj stav, kada je imao jamstva partnera, izrazio glasanjem. Tada nisam bio u skupštini, ali SDP je glasao i ostajemo pri tome. Sada kada je došlo do odluke suda, to nam daje vrijeme da vidimo kako ćemo sada”, rekao je. Dodao je kako će svakako poštivati ovu odluku jer pravnu državu treba vrednovati kao silno važnu.

Lovrić: ‘Potencirali smo da se rađa više treće djece’

Lovrić je rekao da je u pet godina, koliko je mjera na snazi, u Zagrebu rođeno 500 djece više. Kaže i da je rođeno 30 posto više treće djece u obiteljima.

“Ovom mjerom smo potencirali da se rađa više treće djece, čak imamo porast od oko 60 posto četvrtog ili sljedećeg djeteta. Najviše abortusa u RH čine žene s trećim djetetom, ovdje je ta mjera postigla rezultate”, smatra. Za odluku suda je rekao da je izuzetno pomogla aktualnoj zagrebačkoj vlasti ali oni to ne žele ili ne mogu priznati.

“Ovom odlukom smo postigli da neće biti pet, šest tisuća neupisane djece u vrtić”, dodao je. Zaključio je da je spriječen kolaps predškolskog sustava te da u vrtiće ne bi bila upisana djeca čija oba roditelja rade jer je aktualna vlast poslala direktivu vrtićima da prednost pri upisu imaju djeca roditelja odgajatelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr