Donfrid: Kurti i Osmani izrazili spremnost da se angažuju u dijalogu, bez uslovljavanja

Foto: Vikipedija/United States Department of State

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid rekla je da na sastanku koji je imala sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem oni nisu postavili nikakve prethodne uslove za dijalog sa Srbijom.

Donfrid je u intervjuu za prištinsku kablovsku televiziju T7 rekla da su Kurti i Osmani izrazili spremnost da se ozbiljno i kreativno angažuju u dijalogu, ne postavljajući nikakve prethodne uslove.

„Jasno razumevanje koje imam iz onoga što su mi rekli i predsednica i premijer je da postoji spremnost da se ozbiljno i kreativno angažuje u dijalogu i da za to nije bilo uslova“, rekla je Donfrid.

„Juče sam imala priliku da razgovaram sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Mislim da oni dele naš osećaj koliko je važno da dijalog uz posredovanje EU krene napred. Po mom mišljenju, jasno je da je budućnost Kosova kao članica EU i NATO. Od ključnog značaja za kretanje ka tim ciljevima je sveobuhvatan sporazum koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Srbijom, fokusiran na međusobno priznanje“, izjavila je ona.

Dijalog koji vodi EU vidimo kao ključni deo i zato toliko želimo da vidimo napredak, rekla je Donfrid.

„Ne znam konkretne rokove, ali mislim da ćemo videti pozitivne pomake ako bude volje svih strana“, rekla je Donfrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs