Donfrid: SAD žele konačan sporazum Kosova i Srbije uz obostrano priznanje

Foto: Vikipedija/United States Department of State

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid izjavila je večeras u Prištini da SAD žele konačan sporazum Kosova i Srbije uz obostrano priznanje.

Ona je u obraćanju medijima nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, na kojem je bio i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar, rekla da je posle rata u Ukrajini veoma važno nastaviti sa reformama za integraciju u severnoatlantske institucije.

„Neopravdani i brutalni rat pokazao nam je koliko je važno i hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave reforme neophodne za konsolidaciju demokratije i njihovu integraciju u evroatlantske institucije“, kazala je ona.

Ona je podvukla da je mir na Kosovu postignut uz velike napore i da, iako je stečen uz mnogo truda, mir i napredak Kosova treba shvatiti kao posao koji je u toku.

„Svi mi treba da radimo svaki dan da bismo izašli u susret potrebama naših građana. To znači unapređenje napora da se osigura da Kosovo zauzme mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji se fokusira na uzajamno priznanje“, kazala je ona.

Donfrid je istakla da su Kfor i SAD posvećeni bezbednosti Kosovu.

„Mnogi Kosovari su zabrinuti za bezbednost Kosova. Želim da vas uverim da posvećenost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika ostaje snažna. Kfor, koji je najveći desant NATO-a, je glavna i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne što se Kosovo može nazvati njihovim partnerom“, rekao je Donfrid.

Ona je pohvalila Kosovo za obezbeđivanje utočišta za Avganistance, rekavši da je ovim akcijama pokazalo liderstvo na međunarodnoj sceni.

Predsednica Osmani je sa svoje strane istakla da SAD nemaju većeg saveznika od Kosova u regionu i šire.

„Pokazali smo svoju proaktivnu posvećenost kao što je to bio slučaj sa prihvatom avganistanskih izbeglica, spremnost da primimo ukrajinske izbeglice. Naše aktivno zalaganje za održavanje mira u regionu i uvođenje sankcija Rusiji u skladu sa stavovima naših saveznika. Možemo da budemo mala zemlja, ali radeći sa našim partnerima, sa našim saveznicima, SAD, možemo imati značajan uticaj na svet“, kazala je Osmani.

Posle susreta sa predsednicom Kosova u toku je sastanak viskoh američkih diplomata sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Najavljena je i konferencija za medije i posle tog sastanka dok će se Donfrid i Eskobar sutra u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs