Zbog čega Vučić uoči sastavljanja nove vlade, u najavama insistira da će ona biti multietnička?

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Insistiranje naprednjaka na multietničnosti, toleranciji i LGBT premijerki ništa nam novo ne govori o Vučiću i njegovoj ekipi budući da smo navikli na „evropejski“ marketing koji vlast odašilje već deset godina, mišljenja je Biljana Stojković, kandidatkinja za predsednicu na aprilskim izborima i članica Skupštine slobodne Srbije.

U odgovoru na pitanje zbog čega predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kao nikada do sada insistira i najavljuje da će buduće vlada biti multietnička, sociolog Dario Hajrić, ističe za Danas da pominjanje multietničnosti u kontekstu sastavljanja nove vlade izvesno predstavlja praznu formu, poput tobožnjeg akcenta prethodne vlade na digitalizaciji da bi se simulirala modernizacija države.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u više navrata pominjao da će uključiti „manjine“ u vlast.

Vučić: Moraćemo da se bavimo sankcijama, Vlada do kraja jula

Taj narativ su preuzele njegove stranačke kolege, a on sam je jednom priliko rekao: „Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta“.

Ipak, smatra Biljana Stojković, velika šteta nastaje kada lažni signali prema međunarodnoj zajednici zatvaraju prostor iskrenih boraca za ljudska prava.

– Naravno da Vučić ostvaruje dobit od ove strategije s obzirom na to da učvršćuje sebe kao jedinu i prihvatljivu adresu za komunikaciju stranih lidera i diplomata sa srpskim društvom i, naravno, umanjuje značaj svih stranaka, pokreta i organizacija kojima su ljudska prava zaista u fokusu – ističe naša sagovornica.

Zbog čega Vučić uoči sastavljanja nove vlade, u najavama insistira da će ona biti multietnička?

foto FoNet Aleksandar Barda

Kako dodaje, svi znamo da su naprednjačka vlast i Srpska napredna stranka sazdani na nacionalističkim emocijama i vladaju na talasu ksenofobije i neprijateljstvu prema različitostima.

– Zbog toga se Vučić i ne obraća domaćoj javnosti sa mirotvornim porukama, a kada i izgovori nešto o toleranciji, znamo i mi i njegovi glasači da su te reči lažne i iznuđene. Čini mi se da je u njegovom biračkom telu postala potpuno prihvatljiva činjenica da će njihov vladar govoriti i ono što je suprotno SNS svetonazoru, a sve sa ciljem zamajavanja međunarodne zajednice. Ušli smo u ludačku situaciju normalizacije obmana i laži. Uvek govorim da je najveći naprednjački greh upravo to što je poništen moral, ugažena etika u društvu i državi. Nakon smene vlasti prvi zadatak će nam biti da povratimo pojam – sramota – u politiku. Razoreni smo. Dezorijentisani smo. Reči više nemaju veze sa delanjem. Lažne izjave ne smanjuju nivo nasilja u društvu. Naprotiv, povećavaju agresiju i netrpeljivost jer su nekažnjivi – zaključuje Stojković.

Uprkos pisanju tabloida, Ljajić i Pastor tvrde da nisu imali nikakve razgovore o učešću u vladi

Prema rečima Darija Hajrića, multietničnost nije vrednost koja se često spominje ni u našoj javnosti ni u našoj politilčkoj kulturi, između ostalog zato što nije kompatibilna sa dominantnom nacionalističkom idelologijom.

– Pravo pitanje je zapravo šta naprednjačka vlast želi da marketinški postigne prebacivanjem fokusa na multietničnost, jer svakako nećemo gledati porast kulturnog pluralizma ili razdvajanje pojmova naroda i nacije – smatra naš sagovornik.

Zbog čega Vučić uoči sastavljanja nove vlade, u najavama insistira da će ona biti multietnička?

Foto: N1

Pošto je reč o vrednosti, dodaje on, koja se danas najčešće vezuje za Evropsku uniju, deluje da je u pitanju pokušaj da se signalizira proevropski kurs da bi se na taj način nastavilo spoljnopolitičko balansiranje između EU i Rusije.

– Naše društvo od toga neće imati nikakve koristi, kao što nije imalo ni od takozvanog pinkwashinga postavljanjem Ane Brnabić za premijerku. Kurs vlade treba da prozlazi iz programa koji je kandidovala na izborima, a ne iz marketinških potreba osobe koja vanustavno vlada državom – zaključuje Hajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs