Kosovo uskoro pokreće proces punopravnog članstva u Savetu Evrope

Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Vlada Kosova planira da posle zbora u Francuskoj aplicira za članstvo u Savetu Evrope, što bi naredne godine moglo dovesti do njegovog prijema, piše Algemajne cajtung, prenosi Telegrafi.

Kako se navodi, šanse da se to dogodi sada su dobre, jer „isključenje Rusije znači da je najvažniji saveznik Srbije napustio Savet Evrope“.

„Stoga je uspešna kampanja Beograda protiv uključivanja Kosova u Savet Evrope manje obećavajuća, za razliku od Ujedinjenih nacija, gde Rusija pravom veta u Savetu bezbednosti blokira pristupanje Kosova“, piše nemački list.

Nakon isključenja Rusije, kako podsećaju, Savet Evrope ima 46 članica, a 34 priznaju nezavisnost Kosova, što je više od dve trećine, koliko je potrebno za prijem.

Nemački novinar Majkl Martens je u objavi na Tviteru naveo da će Kosovo uskoro pokrenuti proces punopravnog članstva u Savetu Evrope, napominjući da se matematičke i političke šanse za uspeh smatraju dobrim.

„Rusija napolje, Kosovo unutra. Neki verodostojni izvori potvrđuju da će Kosovo vrlo brzo pokrenuti proces punopravnog članstva u Savetu Evrope, a matematički i politički šanse za uspeh se smatraju dobrim“, napisao je Martens.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pre dve nedelje izrazila optimizam povodom prijema u Savet Evrope, ali je istakla da će od podnošenja zahteva do eventualnog članstva proći dosta vremena, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs