Bit će to prvi službeni posjet nekog člana američke vlade Ukrajini nakon 24. veljače

Američki državni tajnik i ministar obrane sutra stižu u posjet Kijevu

FOTO: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je posjet američkog državnog tajnika i ministra obrane Kijevu u nedjelju. Bit će to prvi službeni posjet nekog člana američke vlade Ukrajini nakon 24. veljače.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik Antony Blinken dolazi u nedjelju u Kijev, najavio je Zelenski, točno dva mjeseca od početka ruske invazije. “Sutra nam dolaze američki dužnosnici: sastat ću se s ministrom obrane (Lloydom Austinom) i s Antonyem Blinkenom”, rekao je Zelenski, na tiskovnoj konferenciji koju je održao u stanici podzemne željeznice u središtu Kijeva.

“Prošli tjedan bilo je znakova, poruka, etapa, rokova – govorim o amerikom oružju – sve se poboljšalo”, rekao je i izrazio “zahvalnost” američkoj administraciji iako bi volio “više teškog i razornijeg oružja” kako bi se Ukrjaina suprotstavila ruskoj vojsci.

Amerika kao jamac sigurnosti

Ukrajina želi da Sjedinjene Države budu jedan od jamaca sigurnosti i zaštite Ukrajine od budući prijetnji, rekao je Zelenski. Od posjeta američkih dužnosnika očekuje konkretne rezultate, uključivo sporazum o isporuci više oružja.

Ukrajinski predsjednik također želi da Sjedinjene Države razgovaraju s Njemačkom i utječu na nju kako bi isporučila Ukrajini oružje, prenosi agencija Reuters. “Mislim da onaj tko je počeo može i završiti rat”, rekao je Zelenski, opetujući da se “ne boji sastati se” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako to bude pomoglo u postizanju mira između Rusije i Ukrajine.

“Od početka sam pozivao na pregovore s ruskim predsjednikom. Ne da se želim s njim sastati, već je to nužno radi rješavanja sukoba diplomatskim putem”, rekao je.

‘Danas jedan od najtežih dana’

Ukrajinski predsjednik je ujedno upozorio da će Kijev odustati od pregovora s Moskvom ako ruska vojska pobije ukrajinske vojnike koji još pružaju otpor iz metalurškog kompleksa Azovstalja u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

“Ako pobiju naše ljude u Mariupolju i ako se u Hersonu organiziraju takozvani referendumi, Ukrajina će se povući iz svih pregovaračkih procesa”, istaknuo je. Usto je rekao da je “spreman” na “razmjenu naših vojnika koji brane Mariupolj” u “bilo kojem obliku” kako bi se izvukli “ti ljudi koji su u užasnoj situaciji, opkoljeni”.

Dodao je da je “zadnji put” razgovarao s vojnicima ukopanim u podrumima goleme tvornice Azovstalja “prije sat vremena”. “Danas je jedan od najtežih dana” od početka ruske opsade Mariupolja početkom ožujka, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr