Uprkos preporukama EK i OEBS-a o objedinjavanju izbora, partije nisu ništa uradile da to ispoštuju

Ove godine na birališta 18 puta

Detalj sa jednog izbornog mjesta (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Iako političke partije načelno podržavaju održavanje lokalnih izbora u jednom danu, stranački interesi presudili su da Crna Gora stalno bude u izbornoj kampanji. Time se takođe ignorišu i preporuke međunarodnih institucija o objedinjavanju izbora — kako bi se racionalizovali troškovi i izbjegle stalne tenzije, koje se političkim porukama podižu u kampanjama.

S obzirom na to da su do sada održani redovni lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, a da još u 14 opština predstoje redovni i u dvije vanredni, to znači da će se ove godine glasati 18 puta — koliko će biti i izbornih kampanja.

Održavanje izbora u jednom danu sugerišu Evropska komisija i kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Iz Evropske komisije je prošle godine saopšteno da “uprkos međustranačkom dogovoru da se svi lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo sprovođenje po potrebi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou”.

Među prioritetnim preporukama OEBS bila je izborna reforma, koja je trebalo da uskladi izborno zakonodavstvo sa drugim zakonima.

Source link: www.vijesti.me