BBC je objavio analizu čiji rezultat potvrđuju i britanski vojni stručnjaci

Vojni stručnjaci: Rusi su na željezničku postaju bacili razornu kazetnu bombu

FOTO: AFP

“Zlo bez granica”, tako je Volodimir Zelenski nazvao ruski napad na željezničku postaju u Kramatorsku u petak dok su tamo tisuće ljudi čekale na evakuaciju vlakovima prije nove ofenzive Rusije na istok Ukrajine. U raketiranju kolodvora poginulo je više od 50 ljudi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

BBC-jevi reporteri istražili su napad na kolodvor i utvrdili da je Rusija koristila kazetnu bombu – to oružje sadrži veliki broj manjih bombi koje se prije udara rasprše i eksplodiraju na širem području. Korištenje kazetnih bombi mnoge zemlje su zabranile međunarodnim zakonom – više od 120 zemalja je potpisalo sporazum kojim se obvezuju da ih neće koristiti, ali među njima nisu Rusija ni Ukrajina.

Na mjestu napada BBC je pronašao da su oštećenja na tlu sukladna s korištenjem bojne glave koja sadrži kazetno streljivo. Naime, višestruke eksplozije kazetnog oružja obično rasprše fragmente po širem području oko mjesta udara projektila i ostavljaju karakteristične male kratere gdje eksplodiraju. Na zgradi pokraj kolodvora također su pronađeni takvi mali krateri.

Stručnjak potvrdio korištenje kazetne bombe

Analizu BBC-a potvrđuju i svjedočanstva građana nakon udara. Kako su svjedoci ispričali reporterima Washington Posta čuli su prvu eksploziju koju je zatim pratilo četiri do pet dodatnih udara. To je u skladu sa zvukovima eksplozije kazetne bombe.

Na kolodvoru su pronađeni ostaci sovjetske rakete Tocča-U, kratkodometnog balističkog projektila, koji može nositi kazetnu bojnu glavu s 50 manjih bombi, a postoje i dokazi da je Rusija i ranije u Ukrajini koristila takve projektile u napadu na Harkiv, što je Moskva negirala.

Vojni stručnjak Sidhart Kaushal iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI) potvrdio je BBC-u da su oštećenja na mjestu udara sukladna kazetnoj bojnoj glavi koju raketa Točka-U može nositi. Istaknuo je plitki središnji krater na mjestu udara i tragove fragmentacije koji idu u jednom smjeru što je u skladu s takvim streljivom. “To je konzistentno s udarom streljiva koje se raspršuje – kazetna bomba je korištena”, zaključio je. S Kaushalom su se složila i druga dva vojna stručnjaka.

Source link: www.telegram.hr