Ministar Horvat opovrgava medije: Niti smo poslali zahtjev za produljenje rokova, niti smo dobili odbijenicu. To nam ne treba pojašnjavati EK, to mi jako dobro znamo

Darko Horvat Ranko Šuvar/Cropix

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat izjavio je u četvrtak za RTL da Hrvatska nije podnijela zahtjev za produženje rokova Europskoj komisiji za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za saniranje posljedica potresa, niti je stigla ikakva odbijenica.

«Da razjasnimo sve nedoumice i da hrvatskoj javnosti budemo jasni. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica. Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi», izjavio je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Horvat u večerašnjem dnevniku RTL-a.

Napominje da su ugovori u završnoj fazi, a ugovorena sredstva su se počela povlačiti.

Od 313 milijuna kuna podnesenih zahtjeva, njih 119 je već isplaćeno. To je 2,3 posto od ukupno ugovorenih 8,5 milijardi. Počeli su stizati ZNS-ovi (Zahtjevi za nadoknadom sredstava), dinamika je iz tjedna u tjedan sve veća, dodao je.

Na pitanje kako će potrošiti ostalih 97,5 posto u šest mjeseci, Horvat nije precizirao.

«Mi smo u nekoliko proteklih tjedana u razgovorima s EU Komisijom jasno pojasnili što se dogodilo 22. ožujka 2020. i na koji su način potresi 28. i 29. prosinca zaustavili izradu projektne dokumentacije i napredak u procesu povlačenja novca», kazao je Horvat.

Opovrgnuo je današnje medijske tvrdnje da je Europska komisija u pismu Vladi RH navela kako nema razloga da se rok iskorištavanja sredstava produžava, te naglašava kako je EK u pismu istaknula da je rok za potrošiti sredstva 18 mjeseci.

Na opasku novinara da u pismu Komisija navodi kako postoje i drugi fondovi iz kojih možemo povući sredstva, Horvat kaže da je to poznato otprije.

«To nam ne treba pojašnjavati EK, to mi jako dobro znamo, jer onaj dio posla koji će se ugovoriti i krenuti financirati iz Fonda solidarnosti, svoj kontinuitet doživjet će iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira; a mi smo već sada angažirali dodatne izvore financiranja, dakle milijardu i 300 milijuna kuna zajma Svjetske banke u razvoju, odnosno sanaciji, četiri projekta, i u izgradnji dva nova», kazao je Horvat.

Na pitanje zašto nisu tražili odgodu iako su rekli da hoće, Horvat napominje da nitko nije rekao da neće.

Jasno smo rekli, odnosno demantiramo napise koji sugeriraju da je takav proces počeo i da je došla odbijenica; niti je proces započeo, niti je iz Komisije došla odbijenica, dodao je.

Na pitanje koliko će se sredstava uspjeti potrošiti za šest mjeseci, napominje da je to teško reći.

Teško je reći koliko ćemo potrošiti novca do šestog mjeseca. Koliko je vremena trebalo da bismo ustrojili sustav. Mi smo Europskoj komisiji jasno predstavili koji je razmjer štete bio, kakav je karakter štete, rekao je Horvat. Ističe da su uspjeli u onome što još nikome nije, da će se konstrukcijska obnova financirati iz Fonda solidarnosti.

«I sada dolazim sa sastanka sa četiri strukovne komore i četiri fakulteta u kojima razmatramo na koji način je ovaj proces moguće dinamizirati i u kojim to elementima je moguće utrošiti što je više moguće iz ovoga izvora financiranja koji nam je sada na raspolaganju», rekao je Horvat.

Source link: slobodnadalmacija.hr