Jedan od napadača na glavnog urednika Novaje Gazete uzviknuo je: ‘Ovo je za naše dečke!’

Nobelovac i urednik nezavisnog ruskog medija napadnut u vlaku u Rusiji; netko ga je polio crvenom bojom i acetonom

FOTO: AFP

Dmitrija Muratova, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. i glavnog urednika nezavisnih ruskih novina Novaja Gazeta, netko je napao u vlaku u Rusiji polivši ga mješavinom crvene boje i acetona. Jedan od napadača pritom je uzviknuo: “Ovo je za naše dečke!”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Muratov je objavio sliku na kojoj je prekriven crvenom bojom i kupea u kojem je došlo do napada. “Prolili su uljanu boju s acetonom u kupeu. Oči me jako peku… Kupeom se širi miris ulja”, poručio je Nobelovac u kratkoj izjavi za svoje novine. Dodao je da je zbog napada odgođen polazak vlaka za 30 minuta. Policija traga za dvojicom muškaraca koji su navodno upleteni u incident, javlja ruska agencija TASS.

Europska novinarska organizacija, Odbor za zaštitu novinara i brojni europski dužnosnici osudili su napad na Muratova i zatražili da ruska policija pronađe počinitelje. Između ostalih, reagirao je i šef diplomacije EU-a Josep Borrell. “Ovo je posve neprihvatljivo. Još jedan napad na sigurnost novinara i medijske slobode u Rusiji”, ustvrdio je Borrell.

Novaja Gazeta prestala s radom krajem ožujka

Do napada na Muratova u vlaku iz Moskve za Samaru je došlo desetak dana nakon što je Novaja Gazeta morala prestati s radom zbog pritiska Kremlja na nezavisne medije. Iz novina su kazali da neće raditi do završetka rata u Ukrajini, odnosno “specijalne vojne operacije”, kako Moskva naziva invaziju i prisiljava medije da je zovu novim drakonskim zakonom o širenju “lažnih vijesti”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Odluku da prestanu s radom nezavisni ruski list je donio nakon što im je državno tijelo za nadzor medija Roskomnadzor poslao drugo pisano upozorenje zbog sadržaja na portalu. Prvo su dobili 22. ožujka, a medij koji dobije dva pisana upozorenja Roskomnadzora je u opasnosti da ostane bez dozvole za objavljivanje.

Source link: www.telegram.hr