Rode: Za kompromis Kosova i Srbije potrebna politička volja

Izvor: Reporteri

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je da je za kompromis u rešavanju problema u odnosima Kosova i Srbije i postizanja sporazuma, potrebna politička volja.

«Kako bi pregovori bili uspešni, najpre treba da postoji politička volja za kompromisom, da se preduzmu određeni napori, i na kraju, da obe strane budu pobednici, jer u suprotnom to nije kompromis. Možete imati gubitnike u sportu ili na izborima, ali ne u situaciji u kojoj treba rešiti sukob, zato ovo mora biti pobednička situacija za obe strane», poručio je Rode u intervjuuza RTK.

Nemački diplomata je dodao i da EU neće «uvoziti» otvorena pitanja prilikom prijema novih članica.

«EU neće prihvatiti države članice, kao što smo u prošlosti više puta naglašavali, koje se međusobno ne priznaju, jer EU neće da uvozi sporove u svoju porodicu. Srbija je otvorila nove klastere u pregovorima, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, te dve stvari nisu povezane, nema prečica na putu ka EU“, kazao je Rode.

Upitan za komentar o nedavnim policijskim akcijama na severu Kosova, ambasador Rode je rekao da te akcije nemaju etnički prefiks i da su uhapšeni različitih nacionalnosti.

«Ne vidim zašto bi neko ovo predstavio kao akcije protiv Srba. One imaju za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, ali, ako neko misli da je ovim akcijama nepravedno ugrožen, može se žaliti sudu», kazao je Rode.

Govoreći o nesprovođenju odluke Ustavnog suda o vraćanju zamljišta manastiru Visoki Dečani, ambasador poručuje da ne možete birati koje ćete odluke suda sprovesti.

«Tokom 2021. mi smo objavili dva saopštenja povodom ovog izazova. Vrhovni sud Kosova se u septembru takođe obratio Vladi zbog nesprovođenja ove odluke od 2016. Kao što ste mogli videti u poslednjem saopštenju, ja sam razočaran da nekoliko vlada u nizu nisu sprovele odluku najvišeg kosovskog suda. Frustrirajuće je da političari nastavljaju sa izjavama da sudije nisu bile nezavisne. Vlada koja tvrdi da želi da ojača vladavinu prava, urušava sopstveni kredibilitet, jer ne sprovodi odluke suda, istog suda koji se koristi za opravdanje o nesprovođenju Zajednice srpskih opština. Sudske odluke treba sprovesti bez obzira, da li vam se sviđaju ili ne, i ja ne volim da plaćam porez ali moram», zaključio je ambasador Rode.

On je dodao da Nemačka u potpunosti podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i Evropska komisija.

«Mi smo veoma aktivni, kao i Kosovo, kako bi ubedili zemlje koje se protive. Mislim da će sledeće godine biti zabeležen napredak, ja vam to ne mogu obećati, ali sam izuzetno optimističan», dodao je Rode.

I nakon odlaska Angele Merkel sa pozicije nemačkog kancelara, spoljna politika ove zemlje se, prema rečima Rodea neće značajnije promeniti. Zapadni Balkan je, dodaje on, i dalje u fokusu zvaničnog Berlina.

«Novi koalicioni sporazum između tri stranke koje čine novu vladu Nemačke, Zeleni, Libarali i Socijal-demokratska stranka sadrži i nekoliko stavki o Zapadnom Balkanu, u kojima se navodi da će se nastaviti sa politikom i podrškom evroatlantskim integracijama, viznoj liberalizaciji, a treća stavka je potpuna podrška dijalogu Kosova i Srbije. Imajući ovo u vidu, osnovni parametri spoljne politike Nemačke se neće promeniti», rekao je Rode.

On je dodao i da je Nemačka je jedan od najbližih partnera Kosova i da podržava jačanje vladavine prava, kroz borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

«Nemačka podržava Kosovo na ovom planu, kao i sve ostale vlade u regionu», istakao je Rode.

Source link: www.kosovo-online.com