Prenosimo dijelove istupa đakovačkog nadbiskupa Đure Hranića

Nadbiskup napao svećenike koji propitkuju moralnost cjepiva: ‘Ponašaju se papskije od pape’

Đakovački nadbiskup Đuro Hranić večeras je bio gost Dnevnika Nove TV. Na pitanje što smo mogli ili što smo trebali naučiti trebali iz ove izazovne godine, kazao je kako je ovo već druga godina zaredom u kojoj produbljujemo svijest da smo mi ljudi društvena bića, da jedni drugima trebamo, jedni drugima pripadamo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Godina nas je istodobno pozivala na poniznost, na malenost, da budemo spremni priznati kako ne znamo sve, kako druge trebamo i u tom smislu da oni imaju neko drugo znanje koje nadopunjuje naše znanje, da trebamo jedni druge znati čuti i da samo po otvorenosti jednih za druge, da nas drugi obogati, da nam proširi naše horizonte, možemo ići naprijed”, izjavio je.

‘Ponašaju se papskije od pape’

Epidemija nam je ušla u svakodnevicu, nosi neizvjesnost ali i duboke podjele u društvu, pa i u crkvi; dok Papa poziva na cijepljenje, mnogi crkveni velikodostojnici ne podržavaju svi taj njegov stav. Nadbiskup Hranić na to je kazao kako, nažalost, ima onih koji se ponašaju “papskije od Pape”. Oni još uvijek propitkuju i u pitanje dovode moralnu prihvatljivost cjepiva.

“Nažalost, neki ne skrivaju pri tome svoju crkvenost, štoviše, nose slike blažene djevice Marije, javno na trgovima mole krunicu i tako dalje i to ide sve dotle da možemo govoriti i o zlouporabi kršćanskih simbola. Osobno moram priznati da ne mogu razumjeti takvo ponašanje.

Ne mogu ga jednostavno razumjeti i pozivam i koristim i ovu prigodu sve naše vjernike da budu razumni, da znamo prihvaćati smjernice Pape, mjerodavnih crkvenih institucija i da poštujemo znanost i da ne srljamo jednostavno u društveni nered i anarhiju u čitavom društvu”, naglasio je nadbiskup Hranić.

Uvijek je zahtjevno nešto graditi

Komentirao je i prepucavanja političara koji javni prostor pune ružnim riječima. Nadbiskup smatra da je to neprihvatljivo. “Nositelji državne vlasti trebali bi biti svjesni utjecaja svog ponašanja na najširu društvenu javnost, kao i da njihovo prepucavanje u javnosti pridonosi rastu govora mržnje i nasilja na nižim razinama društvenog života”, komentirao je.

“Lakše je uvijek nešto razgrađivati nego graditi. Nešto graditi, uvijek je zahtjevno. To zahtjeva puno osobnog ulaganja, odricanja od sebe, to znači krčiti put, ali to je jedini put kako se može ići naprijed. Trebamo zajednički više surađivati i dalje ići naprijed”, odgovorio je đakovački nadbiskup na pitanje je li ljudima u ovim okolnostima teško dati nadu i vratiti ih na pravi put.

Source link: www.telegram.hr