Čiji su zastupnici prikupili najviše kazni? Jandroković: Sabor jako često izgleda poput utakmice sa sto žutih kartona, a to nije ni ni svrsishodan ‘nogomet‘

Damjan Tadić/CROPIXDamjan Tadic/Cropix

U proteklih godinu i pol, zastupnici Mosta 'zaradili' su gotovo četvrtinu svih stegovnih mjera izrečenih u Hrvatskom saboru, a vrlo blizu su im i zastupnici HDZ-a, pokazuje saborska statistika.

Od 1444 stegovne mjere, koje uključuju opomenu, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice, ‘mostovci’ su dobili njih 332.

Iako oporba predsjedniku i HDZ-ovim potpredsjednicima Sabora, koji najčešće vode sjednice, predbacuje da imaju drugačije, mekše kriterije prema HDZ-ovim zastupnicima, podaci o stegovnim mjerama to demantiraju, jer HDZ-ovim su zastupnicima izrečene čak 326, samo šest manje nego Mostovim.

Od konstituiranja aktualnog, 10. saborskog saziva, od srpnja 2020. nezavisnim su zastupnicima izrečene 224 stegovne mjere, SDP-ovim 187, Hrvatskim suverenistima 72 itd.

Kao nezavisni, na saborskim se stranicama vodi 26 zastupnika, iz Kluba socijaldemokrata, zastupnici nacionalnih manjina, Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić, Karolina Vidović Krišto, Milan Vrkljan, Marijana Petir, Miroslav Škoro.

IDS-ovci najviše poštuju pravila saborskog nadmetanja

Samo po jednu opomenu, što je najblaža stegovna mjera, u proteklih godinu i pol dobili su zastupnici Bloka za Hrvatsku, Fokusa, HSLS-a, HSU-a i IDS-a Zlatko Hasanbegović, Dario Zurovec, Dario Hrebak, Silvano Hrelja te zajedno troje IDS-ovih zastupnika Emi Daus, Marin Lerotić i Katarina Nemet. Stoga se može zaključiti da IDS-ovci najviše poštuju pravila saborskog nadmetanja utvrđena Poslovnikom.

‘Mostovci’ uvjerljivo prednjače po broju udaljenja sa sjednice, od ukupno 14, njih su udaljili sedam puta.

HDZ-ovi zastupnici prednjače pak bo broju dobivenih opomena, od ukupno 1265, njima je izrečeno 310 ili četvrtina.

Ima li smisla kontinuirano kažnjavanje?

Na značajan porast broja kazni više je puta upozorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, propitujući smislenost kontinuiranog kažnjavanja.

Stegovnih je mjera bilo jako puno, a ako ih usporedite s godinama prije, rast je eksponencijalan, naglasio je Jandroković, pa naveo da je, primjerice, 2015. zastupnicima izrečeno samo sedam stegovnih mjera, 2016. 30-ak, godinu poslije 50, pa sto, pa 200 itd.

Objasnio je zašto je tako i o čemu se zapravo radi.

Zastupnici se često pozivaju na povredu Poslovnika kako bi replicirali, izrekli svoje mišljenje o nečemu što je rekao netko drugi. To nisu prave, nego mahom lažne povrede Poslovnika, pa ih predsjedavajući mora opomenuti.

«Trebalo bi naći neku drugu formu utemeljenu na Poslovniku, ali ovako da predsjedavajući mora kontinuirano kažnjavati zastupnike to je zaista besmisleno“, kazao je Jandroković slikovito opisujući situaciju u kojoj se često nalazi.

To je kao da na nogometnoj utakmici podijelite sto žutih kartona, što ne bi bilo lijepo ni za nogomet, a nije ni svrsishodno, kazao je predsjednik Sabora.

Source link: slobodnadalmacija.hr