‘Zambija nema pravo osporavati državljanstvo djece’, rekao je Dobronić

Politika & Kriminal
              Šef Vrhovnog suda: 'Djecu treba iz Zambije dovesti u Hrvatsku'

FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije, gdje je, između ostalog, komentirao slučaj hrvatskih posvojitelja uhićenih u Zambiji. Dobronić kaže da se još uvijek provjeravaju odluke koje su hrvatski sudovi potvrdili, odnosno jesu li one autentične.

Kaže kako postoji problem u “pravnoj i političkoj praksi u DR Kongo”. Smatra da su se u našoj javnosti “stvari dosta pojednostavljivale. “I to u situaciji koja zaista nije jednostavna i izazvala je probleme, i nama i državama koje su puno iskusnije i imaju veleposlanstva u svim državama, a mi nemamo”, rekao je.

‘Bilo je međunarodnih posvojenja, usprkos zabrani’

Kako kaže, točno je da je Demokratska Republika Kongo u svom zakonu donijela izmjenu kojom se zabranjuju postupci međunarodnog posvojenja. Ta izmjena je, kaže, na snazi dok se ne formira centralno tijelo. “Međutim, to tijelo nije formirano od 2016. do danas. Ravnatelj u njihovoj agenciji je rekao da nisu dopuštene baš nikakve iznimke, ali neosporno je da su sudovi nakon 2016. donijeli od 40 do 70 odluka kojima su odobrili međunarodna posvojenja”, objašnjava šef Vrhovnog suda.

“Situacija je u DR Kongu takva da su potpisali Opću UN-ovu konvenciju o pravima djeteta koja kaže da je temeljni kriterij odluka o pravu djeteta – dobrobit djeteta. Ovaj sud je u pojedinim slučajevima odlučio da predstavlja dobrobit djeteta da se pojedina međunarodna posvojenja odobre i da se zanemari ta zabrana. Sud u DR Kongo nije povrijedio svoj zakon. To se zove tumačenje prava – potpuno formalno je to ispravno jer Međunarodna konvencija ima prednost u primjeni nad domaćim zakonom. Jedina je istina da su nakon 2016. u DR Kongu pod određenim uvjetima međunarodna posvojenja i dalje moguća i dopuštena”, pojašnjava Dobronić za N1.

‘Hrvatski sudovi trebali su postupati opreznije’

Tvrdi da je očito da su Vlada DR Kongo i sudovi “na ratnoj nozi i onda Vlada, pozivajući se na odredbu zakona po kojoj nema posvojenja, ne želi dati izlazne vize čak ni za onu djecu za koju je njihov vlastiti sud odobrio posvojenje”.

Dobronić kaže da su hrvatski sudovi trebali “postupati opreznije” kada je u pitanju provjera isprava. “Imaju uputu da sada postupaju preciznije. U ovim uvjetima kad nemamo veleposlanstvo tamo, to bi postupak usvojenja produljilo najmanje za godinu, ako ne i duže, ili ga čak onemogućilo”, rekao je za N1.

“Iz obrazloženja suda Demokratske Republike Kongo koji je bio sudcima pred stolom, proizlazi da su oni imali pojedine isprave naših centara za socijalnu skrb koje su prihvaćali bez legalizacije. Onda je u tom dijelu moguće prema načelu uzajamnosti da ako jedna država ne traži legalizaciju, da ne moramo ni mi”, ističe Dobronić i kaže da su, ako je tako donesena odluka, “naši sudci prihvatili jedan znatan rizik i nisu poslali isprave na redovni put legalizacije. Jednim dijelom su imali razumijevanja za njihovu želju da što prije postanu roditelji”.

‘Zambija nema pravo osporavati državljanstvo djece’

Predsjednik Vrhovnog suda kaže da provedeni slučajevi neće dobiti reviziju jer se “ne smiju osporavati” te da postoji i mogućnost da se postupak hrvatskih posvojitelja uhićenih u Zambiji prebaci u Hrvatsku.

Komentirao je i činjenicu da su posvojena djeca hrvatski državljani. Tvrdi da Zambija nema temelja osporavati državljanstvo te djece jer su isprave koje je izdao MUP valjane i nisu krivotvorene. “Najmanje što moraju napraviti je da omoguće predstavnicima naše države da obiđu tu djecu. Mi imamo pravo poslati naše predstavnike socijalne skrbi da tu djecu preuzmu i ovdje organiziraju brigu o njima. Djecu treba dovesti u Hrvatsku”, zaključio je Dobronić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr