Mario Pilon već je optužen za namještanje natječaja za energetsku obnovu

Nakon USKOK-a i Povjerenstvo istražuje bivšeg drugog čovjeka Požege: 'Uzimao je novce koje nije smio'

FOTO: PIXSELL/screenshot

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv donedavnog HDZ-ovog zamjenika gradonačelnika Požege Marija Pilona. Istražuju ga jer je za vrijeme dok je bio na dogradonačelničkoj funkciji primao i naknadu kao predsjednik Skupštine tvrtke Tekija koja je u većinskom vlasništvu Grada Požege.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prema prijavi na osnovu koje je ovaj postupak pokrenut Pilon je od rujna 2013. do veljače 2014. primio ukupno 6.466,67 kuna naknade. Budući da je funkciju zamjenika gradonačelnika Požege obavljao profesionalno do svibnja ove godine kada se zajedno sa svojim tadašnjim šefom Darkom Puljašićem našao pod istragom USKOK-a, Pilon prema zakonu nije smio primati nikakvu drugu naknadu.

Tekija: ‘Dobivao je naknadu’

Iz Tekije su Povjerenstvu odgovorili da je Pilon članom skupštine imenovan 24. lipnja 2013. godine. Mandat mu je u srpnju 2017. produžen. Tvrtka je potvrdila i da je Pilon kao naknadu za svoju poziciju dobivao dvije tisuće kuna naknade. Ukupno mu je u 2013. isplaćeno 4.466,67 kuna a u 2014. iznos d 2.000 kuna. Od 2015. naknada nije isplaćivana.

I sam Pilon je potvrdio da je primao naknade, ali samo do veljače 2014. godine. Naime, tada je, kaže, zatražio mišljenje Povjerenstva o tome smije li kao zamjenik gradonačelnika dobivati tu naknadu, te mu je odgovoreno da to nije u skladu sa zakonom. Uvjerava da je svih 6.466,67 kuna nakon toga vratio na poslovni račun Tekije.

No, kako to ničime nije potvrdio Povjerenstvo je ipak odlučilo protiv njega pokrenuti postupak zbog sukoba interesa. “Povjerenstvo će nakon pokretanja postupka od trgovačkog društva Tekija d.o.o. zatražiti dokaz o povratu ostvarenog iznosa naknade od 6.466,67 kuna kao bitnom elementu koji može biti od utjecaja na sankciju”, stoji u obrazloženju odluke.

Pilon je uhljebio pola rodbine

Osim što je sada otkriveno da je Pilon na početku mandata uzimao od gradske firme naknadu uz plaću koji je primao kao zamjenik gradonačelnika, Telegramov Drago Hedl već je ranije doznao da je Pilonova rodbina bila uhljebljena u gradskim i županijskim firmama. Tako je Ivana Pilon, supruga Marija Pilona, zaposlena kao stručna suradnica za projekte u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško slavonske-županije koju je tada još vodio HDZ-ov župan Alojz Tomašević.

Dok je vladala harmonija između Požeško-slavonske županije i Grada Požege, prije nego što je Tomašević zbog obiteljskog nasilja izbačen iz HDZ-a, postojali su recipročni odnosi: Pilonova supruga, s mjesečnom plaćom od 4.730 kuna, zaposlena je u ustanovi čiji je osnivač požeška Županija, a dvije snahe župana Tomaševića u tvrtki Komunalac, čiji je osnivač Grad Požega, a predsjednik Skupštine bio je Mario Pilon.

Sestrična radi u upravi Grada Požege

U Tekiji je pak jedan od članova Nadzornog odbora bio Pilonov stric Marijan Pilon. Pilon senior, umirovljeni je policajac sa srednjom stručnom spremom, a za rad u nadzornom odboru tada je primao mjesečnu naknadu od 1.500 kuna.

Sestrična Marija Pilona, Marija Turkalj Matijević, zaposlena je u upravi Grada Požege kao viša stručna suradnica za javnu nabavu u Upravom odjelu za samoupravu Grada Požege. Zaposlena je, potvrdili su Telegramu iz Grada Požege, 3. rujna 2018. Rečeno je da je primljena na temelju javnog natječaja, na koji se javilo 10 kandidata, od kojih je pet zadovoljavalo formalne uvjete, a nakon testiranja, na usmenu provjeru pristupile su dvije osobe. Marija Turkalj Matijević u zamolbi se pozvala na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno Zakonu u hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, pa je primljena u stalni radni odnos.

Brat supruge zaposlen bez natječaja

Damir Matijević, suprug dogradonačelnikove sestrične Marije Turkalj Matijević, više stručne suradnice za javnu nabavu u gradu Požegi, zaposlen je, pak, u gradskoj tvrtki Komunalac, gdje radi u odjelu za gospodarenje otpadom. I ondje je predsjednik skupštine bio Mario Pilon. U Tekiji je, kako je doznao Telegram, bez natječaja zaposlen i brat njegove supruge Kristijan Urbanek, koji na malonogometnim turnirima brani boje kluba Tekije, gradske tvrtke u kojoj radi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s bivšim gradonačelnikom Puljašićem Pilon je u međuvremenu optužen da je tražio od direktora Komunalca Josipa Viteza da namjesti natječaje za energetsku obnovu. Ovaj je to odbio, pa je smijenjen s funkcije. Ključni dokaz protiv Puljašića i Pilona je snimka njihovih razgovora s Vitezom u kojima su tražili da pogoduje tvrtkama koje su njima bliske.

Source link: www.telegram.hr