Orban je okrivio migrantsku krizu 2015. za razdor između Mađarske i Njemačke

Orban napisao esej povodom odlaska Angele Merkel. Zaključak mu je zlokoban: 'S ulaskom u novu eru skidamo rukavice'

FOTO: Profimedia, ddp images

Članovi triju njemačkih stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju podržali su dogovor o zajedničkom upravljanju Njemačkom pa će Olaf Scholz, čelnik Socijaldemokrata, u srijedu naslijediti Angelu Merkel. O 16-godišnjoj vladavini Angele Merkel, kao i o očekivanjima od nove ere njemačke i europske politike nakon njezinog odlaska, u kratkom je eseju govorio mađarski premijer Viktor Orban. Smatra da će biti potrebni “nadljudski napori” da članice EU-a surađuju nakon njezinog odlaska.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Razumjeli smo je i ona je razumjela nas”, počeo je Orban svoj esej istaknuvši kako je do tog uzajamnog razumijevanja došlo jer je Merkel živjela u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj. Nastavio je kako su on i Merkel zajedno radili prema izlasku iz financijske krize 2010. i na očuvanju Europske unije, ali da je 2015., zbog migrantske krize, došlo do razdora u međusobnim odnosima.

“Migrantska kriza je sama po sebi bila test. Postala je Rubikon, jer je razotkrila duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas i našeg shvaćanja nacija, slobode i uloge Njemačke”, napisao je Orban.

Ulazimo u novu eru

Govoreći o migracijama, mađarski populistički premijer je ustvrdio kako je za njegovu zemlju i ostale države središnje Europe domovina osnovna stvar, dok je Njemačka na drugom putu “europske civilizacije prema svojevrsnoj postkršćanskoj i postnacionalnoj državi”. Orban navodi kako Nijemci, za razliku od Mađara, to ne vide kao problem. “Ne smatraju to civilizacijskom bolesti koju treba izliječiti, nego prirodnim, poželjnim, pa i moralno nadmoćnim ishodom”, napisao je.

Orban je dodao kako se “europsko jedinstvo počelo raspadati” i da se to nije moglo zaustaviti. “Za vraćanje europske suradnje bit će potrebni nadljudski napori u eri nakon Merkel”, smatra Orban. Osvrnuo se i na nadolazeću njemačku vladu Socijaldemokrata, Liberala i Zelenih, nazvavši je “ljevičarskom vladom koja zagovara to da Europa ima migracijsku, rodnu, federalističku i njemačku agendu”.

“Jedna stvar je sigurna. Era dvosmislenosti, prikrivene politike i plutanja je završila s Merkel. S ulaskom u novu eru skidamo rukavice”, zaključio je Orban, koji se u posljednje vrijeme odmaknuo od europskog desnog centra te se sve više okreće prema krajnje desnim političarima Starog kontinenta.

Source link: www.telegram.hr