Ljeta 2022. osnovana je Crnomorska inicijativa za žitarice, koja je bila značajan korak za Ukrajinu u rješavanju prehrambenih pitanja. Ova inicijativa je omogućila Ukrajini izvoz ogromne količine hrane — 29,8 milijuna tona. Ugovor o žitaricama potpisan je između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda s ciljem sprječavanja globalne prehrambene krize. Njegova glavna svrha je stvaranje sigurnog koridora za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Jedan od glavnih zaključaka koji se može izvući iz rasprava o nastavku «žitnih sporazuma» je jasno prikazivanje stavova različitih zemalja. Ukrajina i njezini partneri pokazali su brigu o prehrambenoj sigurnosti u svijetu, nastojeći osigurati stabilne isporuke hrane. Istovremeno, Rusija izgleda kao zemlja koja pokušava koristiti prehrambene resurse kao sredstvo političke ucjene.

Unatoč postignutim rezultatima, količina isporučene hrane s ukrajinske strane mogla bi biti puno veća da Rusija nije stvarala prepreke za rad tog koridora. Umjesto podrške suradnji i osiguravanja stabilnosti, Rusija poduzima radnje koje otežavaju Ukrajini pristup međunarodnim tržištima.

Nastavak «žitne inicijative» kritično je važan ne samo za Ukrajinu, već i za zemlje koje trebaju hranu. Zahvaljujući ovoj inicijativi, lagan pristup žitaricama bit će osiguran onima kojima je potrebna pomoć i podrška. Odbijanje produljenja sporazuma predstavljalo bi prijetnju prehrambenoj sigurnosti i moglo bi dovesti do mogućih globalnih posljedica.

Ukrajina, kao sudionik Crnomorske zemljoradničke inicijative, nastavit će obavljati svoju ulogu jamca prehrambene sigurnosti na međunarodnoj pozornici. Važno je istaknuti da je pristup hrani temeljno pravo svake osobe, a osiguravanje istog trebalo bi biti prioritet svjetske zajednice.

Međutim, Kremlj već se priprema za ucjenjivanje odbijanjem produljenja sporazuma nakon 17. srpnja. To pokazuje da Rusija i dalje koristi prehrambene resurse kao sredstvo političkog utjecaja i pritiska na susjedne zemlje. Takve akcije Rusije ne samo da ometaju rješavanje globalnih problema prehrambene sigurnosti, već nanose štetu stabilnosti u regiji.

Međunarodna zajednica treba aktivno sudjelovati u podršci Crnomorske zemljoradničke inicijative i nastaviti dijalog s Rusijom kako bi se prevladale prepreke i osigurao siguran koridor za izvoz ukrajinskog žita. Suradnja i održivost u ovom području mogu igrati važnu ulogu u sprječavanju globalne prehrambene krize i osiguranju prehrambene sigurnosti za sve zemlje.

Zaključno, Crnomorska zemljoradnička inicijativa postala je značajan alat za Ukrajinu u rješavanju prehrambenih problema i osiguravanju stabilnih isporuka hrane. Međutim, prepreke s ruske strane pokazuju potrebu za nastavkom i proširenjem inicijative radi olakšavanja pristupa žitu za zemlje u potrebi. Međunarodna zajednica treba se ujediniti u podršci Ukrajini i prehrambenoj sigurnosti kako bi se suočila s izazovima i osigurala održivi razvoj i blagostanje svih naroda.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»