Tajnici ‘presudilo’ kad su joj našli 80 pari skupih čizama: Kako ja mogu dobiti veću kaznu od mog nadređenog

Sandra Zeljko i Tomislav Sucha u sudnici — njoj četiri i pol, a njemu tri godine zatvoraZeljko Puhovski/Cropix

Bio je to jedan od najšokantnijih političkih preokreta svih vremena.

Oporba se toga jutra 4. svibnja 2017. spremala smijeniti ministra financija Zdravka Marića. Računali su da na svojoj strani imaju 76 zastupnika, dovoljno da mu u Saboru daju crveni karton. I doista, matematika im je išla u prilog.

U to je vrijeme SDP još bio prilično jak, HDZ-ov savez s Mostom netom se bio raspao, a glavna tema u zemlji bio je krah “Agrokora”. Padom Marića golemi poraz doživljela bi i tadašnja Plenkovićeva Vlada, koja bi nakon šest mjeseci mandata morala na – nove izbore.

A onda se ukazao Tomislav Saucha. SDP-ov zastupnik i donedavni šef kabineta premijera Zorana Milanovića na glasanju je – na opće iznenađenje cjelokupne javnosti – “pretrčao” na HDZ-ovu stranu.

Spasitelj HDZ-a

Da to nije učinio, oporba bi imala 76 ruku za smjenu. Ovako, zahvaljujući Sauchinu glasu, rezultat je bio 75:75. Marić je ostao ministar, Plenković je sklopio pakt s HNS-om, neometano dogurao do kraja mandata i trijumfalno pobijedio na parlamentarnim korona-izborima 2020. Saucha je, pak, za sva vremena postao Milanovićev čovjek koji je – spasio HDZ.

Upravo to glasanje, tvrdi danas bivša tajnica u Vladi RH Sandra Zeljko, koštalo ju je četiri i pol godina zatvora.

– U trenutku kada je Saucha dao svoj glas za Vladu, da Vlada ne bi pala, ja sam postala osumnjičenik. Ja kao tajnica samo sam bila državni službenik koja radi isključivo po nalogu. Kako ja mogu dobiti veću kaznu nego dužnosnik koji je bio meni nadređen? – zapitala se preneraženo ova Vukovarka, šokirana viješću da je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu prema kojoj ona zbog krađe milijun kuna na fiktivno izdanim dnevnicama dobiva četiri i pol, a Saucha tri godine zatvora.

Tajnici ‘presudilo’ kad su joj našli 80 pari skupih čizama: Kako ja mogu dobiti veću kaznu od mog nadređenog

Šef premijerova kabineta u veljači te 2017. završio je u Remetincu zbog sumnje da je uzimao novac za fiktivne Vladine dnevnice. Na putnim nalozima je, naime, stajao njegov potpis. Upravo Zeljko u tim je prvim danima slovila kao krunski USKOK-ov svjedok protiv njega.

A onda se u jednom trenutku situacija preokrenula. Zeljko je i sama osumnjičena. U njezinu stanu našli su osamdesetak pari skupih čizama, koje ona, s ovrhom na plaći i 4500 kuna koje bi joj mjesečno bilo na raspolaganju, nije mogla kupiti.

Ta promjena njezina statusa nije se, međutim, dogodila u trenutku kada je Saucha postao HDZ-ov “žetončić”.

Obrat za mjesec dana

U nju su istražitelji ipak posumnjali prije toga. Još tijekom ožujka Saucha je otkrio da se na dnevnicama nastavilo krasti i nakon što je on otišao iz Vlade. I to otkriće podijelio je s USKOK-om. Početkom travnja u medijima su se pojavile prve informacije da je Zeljko postala osumnjičena u aferi “Dnevnice”.

U to doba Saucha je stavio svoj potpis na SDP-ov zahtjev za smjenu Marića. I još uvijek nije igrao za HDZ.

Tajnici ‘presudilo’ kad su joj našli 80 pari skupih čizama: Kako ja mogu dobiti veću kaznu od mog nadređenog

Obrat se dogodio mjesec dana poslije, kada je Saucha očito procijenio da njegove argumente istražitelji ne uvažavaju. I očito računao da će se prelaskom na stranu vladajućih možda spasiti najgoreg: optužnice, suđenja, zatvora.

Jedna stvar je sigurna: kada je digao ruku za Marića, Zeljko je već bila osumnjičena. I njegova politička izdaja stranke kojoj duguje karijeru, kao i birača koji su ga u Sabor izabrali, s time nema pretjerane veze.

Je li Saucha igrao na krivu kartu?

Danas je jasno da jest. Isprva, u danima koji su uslijedili nakon što je glasao za Marića, izgledalo je kao da je bivši šef premijerova kabineta profitirao. Zbog proceduralnih razloga sudac istrage poništio je zahtjev USKOK-a za proširenje istrage. Saucha je postao član Kluba zastupnika HNS-a, sudjelovao u svečanom obilježavanju hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u zagrebačkom HNK-u.

No proces protiv njega nije obustavljen, niti se on na koncu uspio izvući od kazne. Saucha je na sudu uporno objašnjavao da nije uzeo ni kune, da sa Zeljko nije razmijenio ni jednu poruku, da istražitelji nikad nisu pretresli njegov dom ni našli materijalne dokaze o njegovoj krivnji.

Poremećaj u pisanju

Tajnici ‘presudilo’ kad su joj našli 80 pari skupih čizama: Kako ja mogu dobiti veću kaznu od mog nadređenog

Kao i da boluje od sindroma koji izaziva poremećaj u pisanju. Tako da se ne može dva puta potpisati na isti način. Na putnim nalazima bio je njegov, uvijek jedan te isti potpis. Saucha je tvrdio da je taj njegov potpis krivotvorila upravo Zeljko.

Sve je bilo uzalud. Zeljko je svjedočila da je sve radila po njegovu nalogu. Vještaci su tvrdili da je potpis na nalozima njegov. Ni HDZ mu, nakon što više nije bio u Saboru, nije držao stranu. On je na koncu osuđen, ide u zatvor i mora vratiti nestali novac.

Zeljko je, pak, dobila višu kaznu od njega jer je sud utvrdio da se velika krađa dnevnica događala i poslije Sauchina mandata, u doba Plenkovićeve Vlade.

I da je za nju kriva upravo Zeljko.

Source link: slobodnadalmacija.hr