Murati: Kosovo nije učestvovalo na donatorskoj konferenciji u Briselu zbog insistiranja na upotrebi zvezdice

Foto: Shutterstock/Svet foto

Evropska unija organizovala je danas donatorsku konferenciju „Zajedno za narod Turske i Sirije“, a u cilju prikupljanja pomoći za građane ovih zemalja koje je 6. februara pogodila serija razornih zemljotresa. U Brisel je otputovao i kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, međutim on na konferenciji nije učestvovao, jer je, kako kaže, organizator zahtevao da Kosovo bude predstavljeno sa asteriksom, odnosno zvezdicom.

„Bilo je potrebno da promenimo tri aviona da bismo danas stigli u Brisel kako bismo učestvovali na donatorskoj konferenciji podrške ljudima Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresima“, naveo je Murati na Tviteru, a prenosi Kossev.

Navodi da Vlada Kosova želi da obeća finansijsku podršku i da bude deo svih međunarodnih nastojanja da se pomogne građanima.

Ipak, Kosovo, kako je naveo, „nije moglo“ da učestvuje na konferenciji jer je organizator insistirao na upotrebi zvezdice, a što je, tvrdi, suprotno Briselskom sporazumu.

„Nažalost, moja zemlja nije mogla da učestvuje i da doprinese zbog nekorektnog i diskriminatornog tretmana organizatora, koji je insistirao na upotrebi zvezdice u suprotnosti sa slovom prvobitnog Briselskog sporazuma i duhom današnje konferencije“, poručio je Murati.

Podsetimo, dogovorom o regionalnom predstavljanju Kosova postignutim 24. februara 2012. u Briselu, ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriksom) je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

Sporazum ujedno podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Međutim, uprkos postignutom sporazumu, prištinski zvaničnici su se u praksi protivili ovome, dok se na mnogim međunarodnim skupovima ovaj dogovor ignoriše.

Zvezdica, odnosno asteriks se ne koriste pri zaključivanju sporazuma između Beograda i Prištine, uključujući i poslednje – baznog sporazuma EU, odnosno aneksa o implementaciji.

Kako ističe Kossev, današnjoj donatorskoj konferenciji prisustvovao je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

U Briselu je kazao da je Srbija opredelila dodatnu pomoć Turskoj i Siriji,od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs