„Neće, hoće, hoće, neće“: Povlačenje sa izbora samo još jedna stavka na listi političkih promena Aleksandra Jablanovića

foto: Printscreen/Facebook/KoSSev — Kosovo Sever portal

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović odustajanjem od kandidature za gradonačelnika Leposavića samo je na listu svojih političkih promena dodao još jednu stavku.

Priča o lokalnim izborima koji će se održati u nedelju, 23. aprila, počela onda kada je kosovska predsednica Vjosa Osmani zakazala izbore za gradonačelnike i lokalne odbornike za decembar, ali usled narušene bezbednosne situacije oni su odloženi. Jablanovićeve odluke o izborima tekle su ovim redom: neće, hoće, hoće, neće.

Kako je Srpska lista napustila, u kolektivnom izlasku iz kosovskih institucija Srba sa severa Kosova i Metohije, sve institucije, pa tako i mesta gradonačelnika i lokalnih odbornika, postavljajući zahteve za povratak u institucije, formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih pripadnika Kosovske policije, koji su ostali neispunjeni tada je najavljen bojkot lokalnih izbora. Institucije je tada napustila i opoziciona Građanska inicijativa “Za Zubin Potok”, čiji je odbornik u ovoj opštini Milija Biševac zajedno s kolegama iz SL podneo ostavku, da bi se kasnije njihovi odbornici ipak vratili u lokalnu Skupštinu popunjavajući tako mesta upražnjena ostavkama odbornika SL, pa i predsednik ove GI Biševca.

Srpska lista napustila je tada i Skupštinu Kosova, da bi kasnije devet poslanika ove stranke ipak mandat uzelo, te je ova stranka i dalje deo ove institucije.

Stava da na izbore ne treba izlaziti bila je Jablanovićeva Partija kosovskih Srba. Kako su tada rekli razlog je odnos kosovske Vlade prema lokalnim Srbima.

„Izaći će i Srpska lista“: Jablanovićeva Partija kosovskih Srba promenila odluku o nastupu na izborima na Severu Kosova

Iako je dugi niz godina u politici, kako se po aktuelnim pitanjima mahom nije oglašavao, javnost ga se ponovo setila kada se pojavio na konsultacijama kod Osmani, pred određivanje datuma za izbore u decembru, zajedno sa predsednikom Demokratske partije za napredak i aktuelnim ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem.

Nakon održanih konsultacija Jablanović je bio stava da nije trenutak za izbore i da njihov izlazak zavisi od nekoliko faktora, između ostalog i od stava zvaničnog Beograda. Poručio je i da je suludo razmišljati o izborima u momentu kada Srbi potencijalno od 21. novembra neće moći slobodno da se kreću svojim vozilima na severu Kosova.

Kandidaturu na izborima ipak je podneo, i to svoju kao kandidata za gradonačelnika, ali i izbornu listu sa kandidatima za odbornike. I to gotovo u poslednjim minutima pred istek roka 21. novembra.

Argument za promenu odluku: za izbore će se prijaviti i Srpska lista.

Kako se razvijala situacija oko vanrednih izbora na Severu Kosova?

Iako je javnost uveravao u tačnost informacija koje ima, Lista se za izbore nije prijavila ni u produženom roku.

Nije se prijavila ni za izlazak na izbore zakazane za 23. april, ali je Jablanovićeva opcija ostala u trci.

Rok za povlačenje kandidature je prošao 27. marta, a PKS je odlučio da se povuče tri dana pred izborni dana, tako da će njhovo ime se svakako naći na već odštampanim listićima.

Građane pozivaju na bojkot, a problem imaju sa načinom na koji se izbori sprovode, glasanjem u policisjkim stanicama i montažnim kontejnerima.

Na odluku kaže nisu uticali nikakvi pritisci, ni iz Beograda, ni iz Prištine. Drugih pritisaka je bilo.

„Pre svega, pritiska nema. Mislim i na pritisak iz Prištine i iz Beograda, sa centralnog nivoa – iz vlade Srbije i Vlade Kosova. Lokalno, sa Srpskom listom, mi smo u sukobu već 10 godina, i tu svakako da postoji pritisak. Između nas postoje neraščišćeni računi koje mi želimo da na politički način svedemo jednog dana. I to je tako. Imamo mi tu neke lokalne čarke, oni su nerazumni ljudi, služe se svakavim metodama, ne bih da se spuštam na takav nivo kakve sve oni metode koriste protiv naših aktivista i kandidata“, kazao je Jablanović na konferenciji.

Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora na severu Kosova

Nije najjasnije pod šta Jablanović podvodi privođenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dragana Nikolića 10. aprila na prelazu Jarinje. Kako je opisivao njegov branilac Ivan Ninić na teret mu se stavlja izvršenje dva krivična dela i to Udruživanje radi protivustavne delatnosti i Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

„On se tereti da je u periodu od novembra prošle godine, pa sve do aprila ove godine, zajedno s još četiri lica srpske nacionalnosti (Dušan Tomović, Milan Đukić, Slaviša Pavićević i Bojan Pavlović) bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koju su predvodila dvojica Abanaca (Idriz Idrizi i Mehmet Turlabunja), čiji je zadatak bio da intenzivno i u kontinuitetu ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije u cilju nasilne promene ustavnog uređenja Srbije“, kazao je Ninić.

Policija u krivičnoj prijavi tvrdi da je namera ove grupe bila da se izazove nasilni revolt stanovništva na Kosovu i Metohiji protiv najviših državnih organa u Srbiji, kako bi se ugrozilo ustavno uređenje i bezbednost Srbije i sproveo masovni egzodus srpskog stanovništava sa teritorije KiM.

Ninić ovo je okarakterisao kao „eklatantan primer progona jedne porodice na severu Kosova, koja se ohrabrila da ne podrži tzv. Srpsku listu“ i „vrhunac politike štapa i šargarepe koju neposlušnim Srbima na severu Kosova deset godina servira vlast koju personifikuje Aleksandar Vučić“. I supruga uhapšenog Nikolića, Dragana, koja se nalazi na listi za odbornike PKS-a smatra da je hapšenje jedan u nizu pritisaka, te da im je ranije minirana kuća i zapaljen automobil nakon preregistracije na RKS tablice.

Advokat Ninić tvrdi da je uhapšen Srbin jer mu je supruga izborni kandidat, srpska policija navela da je bio član grupe za paljenje auta

Ovoj odluci predstojao je i protest meštana Leposavića zbog neisplaćenih zarada, koje, kako su naveli, nisu dobili jer su članovi upravo Jablanovićeve stranke.

O pomenutom hapšenju se nije izjašnjavao, ali se zahvalio 15. aprila Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su, kako je naveo “pokazali mudrost i državničko držanje” i nisu napadali ovu partiju, iako su prema njegovim rečima “neki iz Srpske liste upravo to i očekivali”.

 

 

Kandidatkinja Jablanovićeve stranke i supruga Srbina koga je uhapsio Beograd: Politički smo nepodobni

Imao je Jablanović u svojoj političkoj karijeri sličnih političkih promena.

Počeo je iz Socijalističke partije Srbije, čiji je bio odbornik u Skupštini opštini Leposavić. Napušta ih 2011. i prelazi u Pokret socijalista Aleksandra Vulina. U rodnom gradu osniva lokalni odbor ove stranke, a bio je i predsednik ove opštine. Od aprila do decembra 2014. bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Osnivač je Srpske liste, ispred koje je bio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi. Početkom 2015. sa te funkcije smenjuje ga premijer Isa Mustafa zbog izjave da su učesnici napada na autobus sa Srbima koji su išli na groblje u Đakovicu divljaci. Nakon toga, Jablanović je prešao da radi u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, ali na tu funkciju daje ostavku posle hapšenja njegovog brata Marka Jablanovića, zbog sumnje da je učestvovao u trgovini drogom, i to vozilom Vlade Srbije.

Aleksandar Jablanović: Vulinov prijatelj

Nakon hapšenja Beograd ga više nije smatrao predsednikom Srpske liste, već je na to mesto dođao Slavko Simić.

Rođen je 25. septembra 1980. godine u Kosovskoj Mitrovici. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs