Naglasio je kako do srpnja Hrvatska nije znala kada točno ulazi u eurozonu

Politika & Kriminal
              Plenkovićev savjetnik svečano objavio: 'Vlada je zaustavila poskupljenja, većina poduzetnika vraća stare cijene'

FOTO: Screenshot: N1

Poseban savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić komentirao je podizanje cijena za N1. “Ako je riječ o neopravdanom podizanju cijena, samo i isključivo zbog uvođenja eura, onda je potrebno vratiti cijene na 31.12. Ono što nije sukladno zakonu o uvođenju eura, podliježe tom vraćanju na stare cijene. Golema većina poduzetnika i trgovačkih lanaca čini što je bilo očekivano, vraćaju stare cijene. Međutim, naravno da postoji određeni broj onih koji su neopravdano dizali cijene, no to rješavaju inspekcije”, rekao je Savić.

Kazao je kako trebamo poslati poruku svima da kao društvo trebamo biti solidarni i držati se zakona u trenutku uvođenja nove valute. “U cijelom proizvodnom lancu postoje formirane cijene, marže i zbog toga može doći do neopravdanih cijena. Ima puno elemenata koji diktiraju formiranje cijena, ali ako netko u tom lancu podigne cijene bez određenog povoda, pokušavamo utjecati na to da se to više ne događa.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Već smo podijelili preko 15 tisuća naljepnica poduzetnicima’

“Nije tu samo riječ o neopravdanom podizanju cijena nego je riječ i o točnom prikazu cijena, to jest konverziji kune u euro. Vladi je sad bitna zaštita potrošača. Svakog se to tiče. Mi kao potrošači ne smijemo ispaštati zbog povećanja cijena upravo zbog tih razloga. Već prije pola godine Vlada je jasno komunicirala da je zaštita potrošača na prvom mjestu. Napisane su smjernice za gospodarstvenike. Nadalje, imamo aktivnosti koje već traju nekoliko mjeseci. To je praćenje cijena i putem društava za zaštitu potrošača. Prvi mjesec nakon promjene valute je najosjetljiviji upravo zbog prelaska s kune na euro. Društva za zaštitu potrošača svakog 15. u mjesecu već objavljuju izvješća za prethodni mjesec”, kazao je,

“Već smo podijelili preko 15 tisuća naljepnica poduzetnicima. No, nije sve samo na Vladi, težište je i na Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, raznim ministarstvima, bankama, društvima za zaštitu potrošača. Sve što Hrvatska sad primjenjuje je dugačak proces dvojnog iskazivanja cijena, etički kodeks, inspekcijski nadzori, praćenja kretanja cijena. Hrvatska u tom segmentu nije propustila ništa. Ministarstvo gospodarstva je raspisalo natječaj, javilo se šest udruga i svaki mjesec prate cijene preko tri stotine artikala. Radimo upravo one stvari koje bi radile druge države, a druga metoda je praćenje preko Zavoda za statistiku”, objašnjava Savić.

‘Od srpnja nismo znali točan ulazak u Eurozonu’

Plenkovićev savjetnik je naglasio kako do srpnja Hrvatska nije znala kada točno ulazi u eurozonu te da smo tek od tada puno aktivije mogli početi provoditi sve aktivnosti. “Hrvatska je najbrže završila taj proces i najbrže ušla u euro područje. Sadašnji inspektorat radi pojačano, reagira na prijave potrošača kojih je bilo nekoliko stotina. Nije poanta samo penaliziranje, postoji cijeli niz aktivnosti koje Vlada može napraviti, primjerice uskratiti takvom pravnom subjektu subvencije koje već koristi”, kazao je.

“Ministarstvo gospodarstva je zaduženo za provedbu zaključka Vlade te ćemo svakih 15 dana dobiti izvješće o cijenama. Vidjet ćemo što će pokazati. Nije poanta nekoga penalizirati nego je poanta da se svi solidarno ponašamo u ovim trenucima kao što je propisano zakonom”, dodao je.

Source link: www.telegram.hr