Da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji zavisi isključivo od Vučićeve procene: Sagovornici Danasa o usklađivanju spoljne politike sa EU

foto FoNet Milica Vučković

Da li će i kada Srbija jasnije da odredi svoj odnos prema Rusiji i eventualno uvede sankcije Ruskoj Federaciji, zavisiće isključivo od volje Aleksandra Vučića, kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On ocenjuje kao veoma pozitivnu inicijativu da se Skupština Srbije izjasni o usklađivanju spoljne politike sa EU, kako je najavio predsednik skupštinskog Odbora za spoljnje poslove Borko Stefanović.

„Naravno, dobra je stvar to što opozicija ima ovakvu inicijativu, političku i vrednosno orijentisanu, jer nam svakako fali da političke stranke raspravljaju o stvarnoj politici. Ali, ishodi će svakako zavisiti od Vučićeve procene da li je došlo vreme se čvršće svrsta uz EU ili nije“, jasan je Popović.

Međutim, kako kaže, sumnja da je Srbija u ovom trenutku blizu odluke o uvođenju sankcija Rusiji.

„Ja sam siguran da će Vučić da odugovlači bilo kakvo izjašnjavanje po ovom pitanu, sve dok može. I za sada mu to prilično dobro ide. Dok taj pritisak ne bude baš jak, on će odolevati da uvede bilo kakve sankcije Rusiji. U ovom trenutku iskreno sumnjam da smo blizu toga“, kaže Popović.

Stefanović, koji je i funkcioner SSP, izjavio je prekjuče da će, nakon formiranja Vlade, inicirati skupštinsku raspravu ali i predati zaključak sa zahtevom da Srbija uvede restriktivne mere prema Ruskoj Federaciji. To bi, kako je rekao, bila prilika „da sve stranke u Skupštini Srbije kažu svoj stav i argumente ‘za’ i ‘protiv’ o uvođenju sankcija režimu u Kremlju“.

„Osim izjašnjavanja Skupštine, iniciraćemo donošenje dokumenta koji će jasno da kaže da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom Unijom, naročito u smislu restriktivnih mera protiv Ruske federacije zbog rata u Ukrajini. Da li će takva politika biti prihvaćena i da li će ta inicijativa eventualno ubrzati odluku vlasti da se izjasni o stavu prema Rusiji, tek možemo da vidimo. Na nama je da to predložimo, u interesu Srbije i njenih građana, a da li će vladajuća stranka i njeni partneri to uraditi, tu će se najbolje videti tada“, prokomentarisao je Stefanović za Danas.

Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke, kazala je da je ta stranka spremna da učestvuje u svakoj „smislenoj akciji kojom se brane interesi i prava građana i države Srbije“: „Sve takve akcije su istovremeno u funkciji borbe za smenu režima Aleksandra Vučića i svi koji takve akcije preduzimaju, nezavisno od toga da li je reč o političkim partijama, udruženjima građana ili inicijativama – mogu da računaju na našu podršku. Isto važi i za inicijativu koju sad promoviše naš kolega u Skupštini Srbije Borko Stefanović.“

Smatramo, dodaje ona, da se opozicija mora usaglasiti o tome u kojem pravcu ide Srbija i kako da se građanima život učini podnošljivim.

„Neverovatna je gromoglasna tišina na pomeranje grejne sezone, galopirajuću inflaciju, enormno povećanje cena, kršenje ljudskih prava na svakom koraku. Hapšenje aktivista u Majdanpeku i primena sile nad njima je kap u punoj čaši. Opozicija mora postići saglasnost u osudi i metodama otpora i zbog poslednjih primera šikaniranja i zastrašivanja novinara, privođenja na psihijatriju, suspenzije kriminalističkog inspektora koji je razotkrio nelegalnu trgovinu oružjem, Aleksandra Obradovića i procesa kojim se njegova egzistencija i život razaraju“, kaže Manojlović za Danas.

Ona dodaje da su to pitanja kojim su se stranke bavile u predizbornoj kampanji, i za tu politiku dobile glasove.

„Građane ne smemo izneveriti. Od Borka očekujem da nam neposredno, u otvorenom razgovoru, a ne preko medija, objasni da li je ta nova inicijativa u skladu sa našim predizbornim obećanjima i u funkciji cilja kojem težimo, a to je smena autokratskog režima Aleksandra Vučića. Ako jeste, mi ćemo biti tu. Mi nećemo pomagati Aleksandru Vučiću ni u čemu. A kad je reč konkretno o odnosu prema ratu u Ukrajini, dovoljno je pogledati šta je 24. februara povodom početka agresije Rusije na tu zemlju izjavio predsednik DS Zoran Lutovac, a šta Borko Stefanović“, napominje Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs