Musk je najavio gašenje Starlinka nakon što su mu Ukrajinci poručili da odj*be

Kakav preokret. Musk: 'Kvragu, gubimo novac, ali nastavit ćemo Ukrajini plaćati internet'

FOTO: AFP

Američki milijarder i inovator Elon Musk predomislio se oko ukidanja satelitskog interneta Ukrajini, ključnog za nastavak ukrajinskog ratovanja protiv ruskih snaga. Musk je Ukrajincima bio ustupio svoj sustav Starlink, no nedavno je najavio kako će ga ukinuti.

“I kvragu.. iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobivaju milijarde dolara poreznih obveznika, nastavit ćemo besplatno financirati ukrajinsku vladu”, napisao je Musk na Twitteru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana, Elon Musk kazao je da njegova kompanija SpaceX ne može nastaviti financirati internetski servis Starlink u Ukrajini te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije. Starlink uređaji omogućili su im da ostanu u kontaktu jer su uobičajene telefonske i internetske mreže uništene tijekom rata.

‘Ne tražimo nadoknadu troškova’

“SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može neograničeno vrijeme financirati postojeći sustav ni uz to poslati još nekoliko tisuća terminala, koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih kućanstava. To je nerazumno”, napisao je tada. Objavio je kako je ta operacija koštala SpaceX 80 milijuna dolara, a do kraja godine će prijeći i iznos od 100 milijuna dolara.

Do najave gašenja Starlinka došlo je nedugo nakon što je Musk objavio svoj prijedlog mirovnog rješenja rata u Ukrajini, po kojem bi Putin dobio gotovo sve što je tražio. Izložen brojnim kritikama, Musk je tvrdio kako se mora izbjeći mogućnost nuklearnog sukoba i Trećeg svjetskog rata.

Sukob s Ukrajinom oko mirovnog plana

Ubrzo je objavljeno kako je razgovarao s Putinom neposredno prije objave mirovnog rješenja, što on demantira.

Nakon burne reakcije ukrajinskih dužnosnika na mirovni prijedlog – ukrajinski ambasador Andrij Melnik kazao Musku da odje*e – Musk je najavio gašenje Starlinka. “Samo slušamo njegovu preporuku”, kazao je u jednom tweetu. Ipak, izgleda da se predomislio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr