Bio je u sukobu interesa kada je JANAF sponzorirao HRS. DORH po zakonu mora tražiti raskidanje ugovora

Hrvatski rukometni savez morat će vratiti milijune zbog Dragana Kovačevića, čuvenog bivšeg šefa JANAF-a

FOTO: SASA ZINAJA/NFOTO/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je bivši predsjednik uprave JANAF-a i USKOK-ov optuženik Dragan Kovačević bio u sukobu interesa kada je odobrio milijunsko sponzorstvo JANAF-a Hrvatskom rukometnom savezu, te kada je od tvrtke Rašeljke iz Novske, u kojoj je suvlasnik, za JANAF kupovao rakiju. Kovačević, potvrđeno je Telegramu iz Povjerenstva, nije kažnjen budući da već više od dvije godine nije predsjednik uprave JANAF-a.

No, ovaj postupak ipak će dobiti svoj nastavak budući da je Povjerenstvo sve prijavilo DORH-u. Naime, državno odvjetništvo dužno je sudskim putem zatražiti raskid ugovora JANAF-a s HRS-om i tvrtkom Rašeljke, jer su takvi ugovori prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ništetni. Ako se to dogodi HRS će morati vratiti JANAF-u oko 4,2 milijuna kuna sponzorstava, dok će tvrtka Rašeljke morati JANAF-u vratiti nešto više od 60 tisuća kuna. Toliko su koštale šljivovica i viljamovka što ih je kupio JANAF.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što je točno utvrdilo Povjerenstvo?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je po Kovačevićevom nalogu tajnica predsjednika uprave JANAF-a od Rašeljke d.o.o. tražila ponudu za nabavku 100 boca rakije. Nakon toga, ista je firma JANAF-u ispostavila tri računa – 10. prosinca 2018. u iznosu od 24.175 kuna, 12. prosinca 2019. na iznos od 24.750 kuna, te 8. travnja 2020. s iznosom od 12.635 kuna.

Ukupno se radilo o 61.300 kuna s uključenim PDV-om. Rakija je, stoji u odluci Povjerenstva, bila namijenjena poslovnim partnerima JANAF-a.

Međutim, kako je Kovačević u tvrtki Rašeljke imao više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, odnosno u temeljnom kapitalu, s firmom iz Novske nije smio poslovati bez da deklarira sukob interesa. Kako to nije učinio, Kovačević se ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa pa će ugovori za nabavku rakije morati biti raskinuti.

Hoće li rukometaši izgubiti novac?

I ugovori s Hrvatskim rukometnim savezom morat će biti raskinuti. Naime, Kovačević je još 21. prosinca 2017. imenovan članom upravnog odbora HRS-a, da bi svega par dana kasnije, 27. prosinca 2017. donio odluku kojom JANAF rukometašima donira milijun kuna. U siječnju 2019. donirao je još 750 tisuća kuna, a u siječnju 2020. još 2,5 milijuna kuna. Sve odluke donijete su prema Statutu JANAF-a i Pravilniku o donacijama, a potpisao ih je osobno Dragan Kovačević.

“Nije utvrđeno da bi bilo tko drugi od članova uprave JANAF-a sudjelovao u donošenju ovih odluka, već samo Dragan Kovačević. Osim toga, iz odobrenih iznosa proizlazi da je nakon njegovog stupanja na funkciju u Upravnom odboru Hrvatskog rukometnog saveza došlo do više nego dvostrukog povećanja odobrenih sponzorstava u 2020. u odnosu na 2017. i 2019. godinu”, uočilo je Povjerenstvo.

Kovačević prijavio Povjerenstvo

Pitali smo Hrvatski rukometni savez jesu li upoznati s odlukom Povjerenstva, te planiraju li vratiti novac od sponzorstava. Kažu nam kako ni o čemu još nisu obavješteni.

Sam Kovačević je lani, nakon što je pokrenut ovaj postupak, prijavio predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković i sve ostale članove za zloupotreba položaja i nestručnost u obavljanju poslova. Zamjerio im je što se uopće bave njime kad on više nije dužnosnik.

Osim kaznene prijave Kovačević je podnio i privatnu tužbu protiv Povjerenstva. Traži naknadu štete zbog javnog sramoćenja, budući da se ne smatra obveznikom Zakona o sprječavanju sukoba interesa a Povjerenstvo je ipak odlučivalo protiv njega.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr