Nemanja Štiplija: Evropska unija će blokirati otvaranje novih poglavlja, ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

foto Medija centar

Srbija će najverovatnije biti sankcionisana kroz blokiranje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, odnosno klastera zbog neuvođenja sankcija Rusiji. A, to da li će Srbiji neka sredstva iz Evropske unije biti onemogućena, to zavisi od nekih novih odluka i Evropskog parlamenta a na kraju krajeva i Saveta EU – kaže za Danas Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan.

Komentarišući mogućnost uvođenja sankcija Srbiji od strane Evropske unije zbog toga što režim Aleksandra Vučića odbija da se pridruži restriktivnim merama Unije u odnosu na Rusiju, sagovornik Danasa kaže da za sada ne deluje da će doći do takvih odluka.

Obradović: Ili ćemo uvesti sankcije Rusiji, ili će ostatak sveta uvesti nama

– Mislim na oduzimanje sredstava, ali bilo je priča da je to moguće i da je opcija ali, ponavljam, za sada nema mehanizama za to. Jednostavno, ne postoje mehanizmi kojima bi Srbija bila sankcionisana zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Odnos Srbije i EU kreće se samo kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, samo mehanizmi predviđeni pregovaračkim okvirom mogu da se iskoriste – kaže Nemanja Štiplija.

„Malo koristi za Rusiju, mnogo štete za Srbiju“: Bivši ambasadori Srbije o novim pritiscima sa zapada

Kako dodaje, reč je o mehanizmima koji se tiču pregovaračkog okvira sa novom metodologujom proširenja a koji govore o tome da se poglavlja 23 i 24, dakle vladavina prava kao i ljudska prava, mogu zaustaviti.

Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije kakav je to dokument potpisan sa Rusijom

– Kao i poglavlje 35. Oni mogu da budu blokirajući za pregovarački proces. Ali i sve one stvari koje državama ćlanicama, po novoj metodologiji budu smetale tokom pregovaračkog procesa. Svaka država članica može da iznese svoje mišljenje – smatra Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs