Pratimo 179. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Kijev se sprema za jaki napad sljedeći tjedan, izlaze novi detalji o likvidaciji Darije Dugine

Danas je 179. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ubijena kći Putinovog ideologa i ključnog saveznika
  • Ukrajina tvrdi da nema veze s ubojstvom Darije Dugine
  • Zelenski: ‘Rusi pripremaju posebno brutalne napade idući tjedan’
  • Dodatna četiri broda sa žitom napustila ukrajinske luke

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici Vlade u Kijevu pozvani da idući tjedan rade od kuće zbog straha od ruskih napada

  • Djelatnicima Vlade u Kijevu rečeno je da idući tjedan rade od kuće, zbog strepnji da bi Rusija povodom ukrajinskog obilježavanja Dana neovisnosti mogla projektilima ciljati i centar glavnoga grada, prenosi dopisnik The Economista Oliver Carroll.

Njemački ministar odbacio mogućnost nastavka rada nuklearki radi štednje plina

  • Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je odbacio ideju o produženju rada triju preostalih njemačkih nuklearnih elektrana kako bi se uštedjelo na plinu, kazavši da bi to uštedjelo najviše 2 posto tog energenta. Ta ušteda nije dovoljno velika da bi se zbog nje ponovno pokretala rasprava oko nuklearne energije u kojoj postoji konsenzus, rekao je Habeck tijekom razgovora s građanima, na dan otvorenih vrata vlade.

Preostale elektrane trebale bi se zatvoriti do kraja godine, u skladu sa zakonom koji je donijela vlada kancelarke Angele Merkel nakon katastrofe u japanskoj nuklearki Fukushima 2011. godine.

„Ako uzmemo u obzir koliko bi uštedjeli, to bi bila pogrešna odluka“, smatra Habeck.

U Ukrajini znatno porastao broj prijevremenih poroda i komplikacija

  • Broj prijevremenih poroda ili poroda s komplikacijama otprilike se udvostručio u odnosu na prošlu godinu u Ukrajini, tvrde tamošnji bolnički dužnosnici. Uzrok tome pripisuju stresu i pogoršanju životnog standarda uslijed ruske invazije na tu zemlju, prenosi Sky News.

Uoči obilježavanja Dana neovisnosti uvodi se policijski sat u Harkivu

  • Ukrajina sljedeći tjedan, 24. kolovoza, obilježava Dan neovisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi Rusija tim povodom mogla izvesti posebno brutalne napade, a zbog sve veće zabrinutosti oko mogućih ruskih poteza, regija Harkiv uvodi policijski sat. Na snagu će stupiti u 19 sati u utorak, 23. kolovoza, i trajat će 36 sati.

Također, ukrajinska željeznica savjetuje putnicima da odgode planirana putovanja u Harkiv u tom razdoblju.

Rusija: Ubojstvo autobombom bilo je unaprijed planirano

  • Izlazi još detalja o likvidaciji Darije Dugine, kćeri Putinova bliskog saveznika. “Eksplozivna naprava bila je postavljena na donji dio automobila s vozačeve strane, a Darija Dugina, koja je vozila automobil, umrla je na licu mjesta”, navodi ruski istražni odbor u priopćenju. “Istražitelji vjeruju da je zločin bio unaprijed planiran te da je bio ugovoren”, dodaje se.

O ubojstvu Dugine oglasila se i Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova. “Ako nas istraga dovede do Ukrajine, to bi ukazalo na politiku ‘državnog terorizma’ koju provodi Kijev’.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija: Uništili smo skladište s projektilima za američke raketne sustave u Odesi

  • Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Rusija uništila skladište streljiva koje sadrži projektile za raketne sustave američke proizvodnje i druge protuzračne sustave zapadne proizvodnje u ukrajinskoj regiji Odesa, prenosi Reuters. Ovi navodi za sada nisu neovisno potvrđeni.

Ukrajina tvrdi da nema veze s ubojstvom Darije Dugine

  • Ukrajina nije umiješana u ubojstvo Darije Dugine, kćeri Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, tvrdi Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, prenose ukrajinski mediji. Dugina je poginula nakon što joj je automobil eksplodirao dok se vozila kući, prenijeli su jutros strani mediji, pozivajući se na izvještaje ruskih državnih medija i snimke koje se šire društvenim mrežama.

Vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. TASS prenosi kako je vozilo bilo njegovo te da je on s kćeri prisustvovao na festivalu izvan Moskve.

Čelnik proruskih separatista u Donjecku, ne navodeći dokaze, optužio je „teroriste ukrajinskog režima“ za pokušaj „likvidacije Aleksandra Dugina”.

Šojgu: Rusija tri puta ispalila hipersoničnu raketu Kindžal u Ukrajini

  • Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom, kako ih Moskva naziva, “posebne vojne operacije” u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal dio su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu pogoditi gotovo svaku točku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji je izgradio SAD. Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

“Ispalili smo ih tri puta tijekom posebne vojne operacije”, rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1. “I tri puta je pokazala briljantne karakteristike”.

Dodatna četiri broda sa žitom napustila ukrajinske luke

  • Još četiri broda sa žitom napustila su ukrajinske luke, objavilo je turskom ministarstvo obrane.
    Posljednjom isporukom ukupan broj brodova koji su isplovili iz crnomorskih luka porastao je na 31.

Britanski obavještajci: Bivši časnik FSB-a postao kritičar rusko postupanja u ratu

  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini. U njemu navode kako je Igor Girkin, ruski tvrdolinijaš i bivši časnik FSB-a te ministar u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck, postao “sve otvoreniji kritičar ruskog postupanja u ratu”.
    Girkin je ovog mjeseca objavio “kritiku u kojoj se divio ponašanju ukrajinskog predsjednika Zelenskog tijekom rata”, navodi se još.

Ubijena kći Putinovog ideologa i ključnog saveznika

  • Darija Dugina, kći Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijena je autobombom blizu Moskve, javljaju The Guardian, CNN i BBC. Pozivaju se na izvještaje ruskih državnih medija i snimke koje se šire društvenim mrežama, prema kojima je 30-godišnja Darija Dugina preminula je nakon što joj je automobil eksplodirao dok se vozila kući.

Prijatelj Darije Dugine i vođa pokreta Ruski horizont Andrej Krasnov potvrdio je da je Dugina smrtno stradala. “Kada je skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS. “Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je Krasnov.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelenski: ‘Rusi pripremaju posebno brutalne napade idući tjedan’

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana neovisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju.

“Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerojatno puno boli”, rekao je u video obraćanju koji je objavljen u subotu navečer. Ukrajina sljedeći tjedan, 24. kolovoza, obilježava Dan neovisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

“Takav je naš neprijatelj”, rekao je.

Source link: www.telegram.hr