OGLAS

Blinken za CNN o Ukrajini: Rusija mora završiti ovaj rat Vijesti Autor:Esmir Milavić03. apr. 202215:23

Blinken za CNN o Ukrajini: Rusija mora završiti ovaj rat

Izvor: Antony Blinken (Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Anthony Blinken kazao je za CNN da SAD nastavljaju pomagati Ukrajini da se odbrani, ali istovremeno poručuje Rusiji da mora završiti ovaj rat. Blinken također kaže da bilo kakav dogovor između Rusije i Ukrajine može doći samo kao želja Ukrajinaca nego kao želja neke druge nacije. Blinken je komentarisao i snimke koje dolaze iz Buče koje su zgranule svijet u proteklih 24 sata.

Gledamo na ove snimke kao udarac u stomak. I prije agresije smo upozoravali na mogućnost ratnih zločina, a nakon nje vjerujemo da su počinjeni. Radimo na prikupljanju dokaza i Rusija mora za njih odgovarati”, kazao je Blinken i na podpitanje Dane Bash o mogućem genocidu kazao kako “relevantne insitucije i organizacije moraju imati pristup i sve podatke kako bismo istražili sve ove navode koji dolaze”.

Važan element borbe protiv Rusije u ovom trenutku sa Zapada su i teške sankcije koje su nametnute ruskim zvaničnicima, ali i ekonomiji. Blinken navodi da se nove sankcije nalaze u fazi rasprave.

Pojčavamo sankcije svakog dana u saradnji s Evropljanim i partnerima širom svijeta. Njihova ekonomija se smanjuje, vidimo egzodus velikih kompanija, njihova ekonomija nije naša. Radimo stalno na tome da pojačamo sankcije i da dodamo nove sankcije. U razgovoru smo sa saveznicima i partnerima kako bi došli do novih sankcija. Kada je u pitanju energija radimo sa Evropom da im osiguramo alternativne načine opskrbe”, rekao je Blinken.

Ruske snage su se naizgled povukle iz Kijeva i spremaju se da fokusiraju na istok zemlje, a Blinken u ime SAD-a najavljuje dodatnu pomoć kako bi se Ukrajinci mogli odbraniti.

“Vidimo da se povlače iz Kijeva, moguće je da se pregrupišu, pripreme i ponovo krenu, ali ako to ne rade onda smo sigurni da će Ukrajinci biti spremni da se odbrane i da odbace rusku opkupaciju bez obzira da li je to na istoku ili u Kijevu. Rusija mora završiti ovaj rat, a mi smo spremni pomoći Ukrajincima u svakom obliku. Ne mogu govoriti o detaljima pomoći, ali smo im dali gotovo dvije milijarde dolara samo u ovoj administraciji”, kaže Blinken.

Šef američke diplomatije je naveo i da za svaki ruski tenk Ukrajinci imaju 10 antitenkovskih sistema koji su se pokazali veoma uspješnim te da SAD rade sa zemljama širom svijeta kako bi im osigurali sisteme koji mogu pomoći da se odbrane.

Source link: ba.n1info.com