Najavila je da će napraviti opsežnu analizu razloga za i protiv ulaska u obrambeni savez

Švedska premijerka govorila o ulasku u NATO: 'Mnogi kod nas o tome razmišljaju'

Švedska premijerka je rekla u srijedu da ne isključuje kandidaturu za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu, pošto je sve dosad govorila da želi da Švedska bude izvan svih vojnih saveza. “Ni na koji način ne isključujem članstvo u NATO-u”, rekla je Magdalena Andersson u razgovoru za javnu televiziju SVT.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Želim da napravimo opširnu analizu mogućnosti koje imamo u ovoj situaciji, prijetnja i rizika, kako bismo donijeli najbolju odluku za Švedsku”, rekla je socijaldemokratska premijerka. Švedska nije članica NATO-a premda je partner Sjevernoatlantskog saveza i odustala je od stroge neutralnosti nakon završetka hladnog rata.

Veliki rast potpore ulasku u NATO

Na dan invazije na Ukrajinu, 24. veljače, Magdalena Andersson je isključila mogućnost članstva, rekavši da je “u ovakvoj situaciji važno da Švedska zadrži dosadašnji smjer u sigurnosnoj politici”. U Švedskoj je rat u Ukrajini potaknuo neuobičajen porast potpore članstvu od gotovo 50 posto, pokazuju ankete objavljene početkom ožujka.

“Mnogi u Švedskoj trenutačno razmišljaju o tome, i ja o tome puno razmišljam”, rekla je Andersson. To bi pitanje moglo biti jedna od glavnih tema kampanje za iduće parlamentarne izbore 11. rujna.

Source link: www.telegram.hr