Prema Zakonu o sudovima, njeni članovi su dvoje sudija i jedan ugledni pravnik, a Simović Zvicer je umjesto Babovića predložila sutkinju Vučković koja je u Savjetu po funkciji — kao predsjednica Vrhovnog suda

Problem sa kvorumom mijenja pravila za sudije

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi omogućio izbor predsjednika Upravnog suda 25. februara, Sudski savjet (SS) danas bi trebalo da promijeni sastav jedne od svojih komisija čime bi mogao biti prekršen Zakon o sudijama i Sudskom savjetu, saznaju “Vijesti”.

V. d. predsjednice SS Vesna Simović Zvicer za danas je zakazala elektronsku sjednicu, na kojoj bi se umjesto sudije Dragana Babovića u Komisiju za napredovanje birala njegova koleginica — v. d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković. Ta komisija je važna jer prije intervjua sa kandidatima treba da utvrdi da li su podnijete prijave ispravne.

Prema Zakonu o sudovima, njeni članovi su dvoje sudija i jedan ugledni pravnik, a Simović Zvicer je umjesto Babovića predložila sutkinju Vučković koja je u Savjetu po funkciji — kao predsjednica Vrhovnog suda.

Nakon odlaska u penziju dvoje članova, Sudski savjet ima probleme sa kvorumom koji će biti dodatno izražen prilikom predstojećeg izbora predsjednika Upravnog suda jer će još dvoje iz SS biti “van stroja”. Jedan od njih je sudija Dragan Babović, koji mora da podnese ostavku da bi bio biran. Drugi sudija je Vladimir Novović koji je v. d predsjednici SS prijavio sukob interesa zbog kumovskih veza sa jednim od kandidata — Ivanom Medojevićem.

Source link: www.vijesti.me