Na dan kada je DPS ostao bez vlasti na Cetinju, predsjednik države i lider te partije odbio da potpiše Dopune zakona o lokalnoj samoupravi, koji je opozicija inicirala sa koalicijom “Crno na bijelo”

Igre oko lokalnih izbora

Đukanović poništio inicijativu CnB i opozicije: sa Abazovićem, Foto: Luka Zeković

Na dan kada je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon skoro 17 godina ostala bez vlasti na Cetinju, predsjednik države i lider te partije Milo Đukanović odbio je da potpiše Dopune zakona o lokalnoj samoupravi, koji je opozicija inicirala sa koalicijom “Crno na bijelo”.

Skupština je zakon, kojim je predviđeno da se odlože lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, usvojila 4. februara (petak uveče), a Đukanoviću dostavila na potpisivanje 7. februara (zbog vikenda). On je odluku da ga ne potpiše i vrati parlamentu donio 14. februara, potvrđeno je Vijestima.

Ustavom je propisano da je predsjednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja ili da ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Đukanović u saopštenju nije komentarisao rokove, ali je naveo da je odluka o raspisivanju izbora u dvije opštine već stupila na snagu i da bi potpisivanjem zakona doveo do pravne nesigurnosti, odnosno retoraktivne primjene propisa.

Predstavnici opozicije ne vide ništa sporno u tome što je predsjednik države, koji ima trodecenijsku tradiciju vođenja državnih poslova, vratio Zakon o lokalnoj samoupravi, niti iskazuju sumnju da će to uticati na dalju saradnju.

Source link: www.vijesti.me