Varhelji: Današnji sastanak šalje snažan signal posvećenosti EU pristupanju Srbije

Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u Briselu da se današnjim sastankom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU šalje snažan, čak i pojačan politički signal posvećenosti Brisela pristupanju Srbije i posvećenosti Beograda putu ka EU.

Posle šestog sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU, kojim su predsedavali šef evropske diplomatije Žozep Borelj i srpska premijerka Ana Brnabić, Varhelji je na Tviteru naveo da „fokus sada treba da bude na dva zadatka“.

„Prvo, posle pozitivnog ishoda referenduma (o promeni Ustava Srbije), ustavnu reformu treba primeniti i realizovati je na terenu. Drugo je napredak u pregovorima o pristupanju: Evropska komisija je prošle godine ocenila da je za otvaranje spreman klaster tri, o konkurentnosti, i nadam se da ćemo moći da napredujemo do kraja francuskog predsedavanja (Unijom, 30. juna 2022. godine)“, naveo je Varhelji.

Brnabić sa Mišelom i Fon der Lajen o evropskom putu Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Briselu odvojeno razgovarala sa najvišim zvaničnicima Evropske unije o nastavku evrointegracija.

Brnabić je na Tviteru navela da je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarala o važnosti nedavnog referenduma o promeni Ustava Srbije za jačanje vladavine prava i dostizanje veće nezavisnosti pravosuđa.

Mišel je na Tviteru napisao da je sa Brnabić razgovarao o budućnosti odnosa EU i Srbije.

„EU pozdravlja reformske napore, kao i rezultate referenduma (o promeni Ustava Srbije), održanog 16. januara. EU ostaje glavni partner Srbije za prosperitet u regionu. Zajedno smo jači“, naveo je Mišel.

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen napisala je posle razgovora sa Brnabić da su imale „dobar sastanak“.

„Razgovarali smo o putu Srbije ka EU, daljem napretku u oblasti vladavine prava i angažovanju u dijalogu sa Prištinom. Radićemo za budućnost i sa kvalitetnim projektima u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan od 30 milijardi evra“, navela je Fon der Lajen.

Brnabić je ranije danas predvodila delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU, a pre toga se odvojeno sastala sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Ona u Briselu treba da se sastane i sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rejnerdsom i novom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

ursula fon der Lajen sa Anom Brnabić razgovarala o evropskom putu i o angažovanju u dijalogu sa Prištinom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarala o evropskom putu, nastavku napretka kada je u pitanju vladavine prava i o angažovanju u dijalogu sa Prištinom.

„Radićemo za budućnost sa kvalitetnim projektima u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan vrednog 30 milijardi evra“, navela je predsednica Evropske komisije na svom tviter profilu.

Source link: www.danas.rs