Meta: Dijalog Kosova i Srbije da se završi rešenjem prihvatljivim za sve

Izvor: Kosovapress

Predsednik Albanije Iljir Meta izjavio je da se proces dijaloga Kosova i Srbije mora okončati što je pre moguće i rešenjem prihvatljivim za sve, koje garantuje da Kosovo i Srbija što pre postanu članice Evropske unije, prenosi Kosovo pres.

On je to rekao tokom predavanja „Albanci u novom milenijumu – izazovi i perspektive“ u Institutu za duhovno i kulturno nasleđe Albanaca u Skoplju.

Šef albanske države je rekao da ne veruje da rešenje za svako pitanje u odnosima Kosova i Srbije može biti manje Srba na Kosovu ili manje Albanaca u Srbiji.

«Suština je da ove dve zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji, a ako žele da se pridruže, moraju da idu putem evropskih principa i vrednosti, ali ne da dovode u pitanje principe i vrednosti, kao što je bila neprihvatljiva ideja menjanje granica“, rekao je on.

Povodom inicijative «Otvoreni Balkan», Meta je rekao da je to impozantna i nejasna inicijativa, da je do sada dala samo debate i da je nakon tri puta promene naziva, jedini pozitivan element definicija «otvoreni».

«Dovoljno je pomenuti jednu činjenicu, zabranu iz Srbije sportistima sa Kosova, ne pominjući druge elemente sa kojima se svakodnevno susrećemo i koji ne doprinose povećanju poverenja i konsolidovanju regionalne saradnje. Ne mogu da sakrijem zabrinutost za položaj Kosova i sklonost ‘Otvorenog Balkana’ da je marginalizuje. U međuvremenu, imamo Berlinski proces koji je sveobuhvatan i koji je dao konkretne rezultate, jer ga prate garancije i finansijska podrška EU koja je uspostavila mehanizme implementacije i praćenja“, rekao je Meta.

Prema njegovim rečima, Evropa bi trebalo da ima ozbiljniji pristup Zapadnom Balkanu i da ispuni svoja obećanja.

«Što pre otvaranje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i vizna liberalizacija za Kosovo doneli bi konkretne i veoma pozitivne doprinose konsolidaciji mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i prosperitetu naših građana», rekao je Meta.

Source link: www.kosovo-online.com